Apnenec – razširjena kamnina brezčasnega izgleda

Apnenec je naravni kamen, ki ga ljudje uporabljamo že od nekdaj. Gre za razširjeno kamnino, zanimivega nastanka in številnih načinov uporabe. V tokratnem zapisu razkrivamo dejstva, ki jih o apnencu še niste vedeli. Kot primer – ste vedeli, da so iz apnenca famozne piramide v Gizi?

Nastanek apnenca

Apnenec je sedimentna kamnina, ki nastaja v čistih, mirnih, toplih, plitvih morskih vodah. Sestavljen je pretežno iz kalcita, minerala kalcijevega karbonata (CaCO3). Apnenec nastane na dva načina:

  1. Iz živih organizmov, ki živijo v oceanih; školjke, korale, koral, alge, ipd. uporabljajo CaCO3 iz morske vode, da ustvarijo svoje lupine in kosti. Ko ti organizmi umrejo, jih valovi razgradijo in odnesejo na oceansko dno, kjer se v milijonih let stisnejo. Kot rezultat usedlin in pritiska oceanske vode nastane apnenec.
    Fosil v apnencu
    Fosil v apnencu
  2. Izhlapevanje; morska voda bogata s delci CaCO3 izhlapi in ostanejo usedline. Le-te se pod visokim pritiskom stisnejo in oblikujejo v kamnino.

V Sloveniji je apnenec najbolj razširjena kamnina. Sestavlja obsežne dele Dolenjske, Notranjske, Primorske in visokogorski svet Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp. V pokrajinah, ki jih pretežno sestavlja apnenec (npr. Kras), nastajajo kraški pojavi – vrtače, uvale, presihajoča jezera, požiralniki, kraške jame, ipd..

Vrste apnenca

Poznamo različne vrste apnenca, razlikujejo se po barvi, teksturi in strukturi. Čist apnenec, ki ga je težko najti, je snežno bele barve. Beli apnenec najdemo na jadranskih otokih Braču in Hvaru. Zaradi nečistoč, kot so ilovica, pesek, organski ostanki, železov oksid in druge snovi, pa je pogosto obarvan. Najpogosteje ga najdemo v sivih odtenkih. Lahko je kristalen, klastičen, zrnast, ali kompakten, odvisno od načina nastanka. Preverite raznoliko ponudbo vzorcev apnenca, ogledate si jih lahko v razstavni salonu v Hočah, kjer vam bomo z veseljem pomagali in svetovali.

Vzdrževanje apnenca

Vzdrževanje in redna nega apnenca sta zelo pomembna, saj gre za porozno, mehko in kemično občutljivo kamnino.

– Tesnjenje; apnenec sestavljajo majhne luknjice, ki jih je potrebno zapečatiti, da preprečimo vdor tekočine ali umazanije. Natančna zatesnitev ob montaži in redno tesnjenje predstavljata ustrezno zaščito pred madeži, razbarvanjem in nabiranjem nečistoč.
– Čiščenje; za čiščenje apnenčastih površin uporabljamo namenska čistilna sredstva in mehko krpo ali brisačo. Gobica ali druga groba čistilna sredstva jih lahko namreč poškodujejo. Madeže je potrebno takoj odstraniti, da ne pride do absorpcije, še posebej pri razlitju kislih tekočin.
– Odstranjevanje prask; lastnost apnenca, na katero ne smemo pozabiti je, da se zlahka praska. Pri kuhinjskih pultih iz apnenca je potrebno uporabljati deske in previdno odlagati ostre pripomočke. Manjše praske lahko narahlo spoliramo s fino jekleno volno, globje praske pa zahtevajo strokovno nego.

Apnenec je kamina raznolikih lastnosti in možnosti uporabe

Apnenec je priljubljen gradbeni material, saj ga odlikuje vzdržljivost in odpornost. Je nedrseč in odporen na toploto. Uporablja se za cestne temelje, gradnjo zgradb, tlakovanje in pokrajinske gradnje ter izdelavo apna. Se spomnite svetovno znane gradnje, ki je narejena pretežno iz apnenca? Oglejte si spodnjo galerijo!

Pridobivanje in obdelava apnenca sta razmeroma enostavna. Je lahko dostopen in preprosto ga je rezati na kocke ali bolj dovršeno klesati. Apnenec je trpežna kamnina, odporna na vlažne podnebne razmere, a hkrati občutljiva na kisline, zato lahko ob zunanji uporabi kisli dež in erozija zbrišeta podrobnosti. Uporablja se v sodobni in tradicionalni arhitekturi, tako za stanovanjske kot tudi za poslovne namene.

ulica tlakovana iz apnenca
Ulice hrvaškega otoka Rb tlakovane z apnencem
Kamnita fasada iz apnenca
Čudovita kamnita fasada iz apnenca

Apnenec ni uporaben zgolj kot gradbeni temveč tudi kot dekorativni material. Je priljubljena izbira v arhitekturnem oblikovanju, saj odlično dopolni in poudari zasnovo objektov ter ustvarja občutek elegance ter brezčasnosti. Uporabimo ga lahko kot dekorativno stensko oblogo, dvignemo dinamiko prostora z apnenčastim stebrom, obložimo kamin in ustvarimo čarobni ambient osrednjega dela doma. Možnosti so številne.

Dodajte svojemu domu naravni pridih in izberite apnenec. Izkušena ekipa podjetja Marnit bo prisluhnila vašim željam in poiskala najprimernejšo rešitev vgradnje te elegantne kamnine.

 Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.