ČIŠČENJE NARAVNEGA KAMNA

Če ste za svoj dom izbrali naravni kamen, potem čestitke. Pravilno ste se odločili. Ne le, da gre za trajen in vzdržljiv material vsestranske uporabe, poskrbljeno bo tudi za eleganco in pridih prefinjenosti. Da bo naravni kamen ostal neokrnjen in lep, je dobro vedeti, kako ga pravilno čistiti in vzdrževati.

Naša ekipa je pripravila nekaj nasvetov za čiščenje naravnega kamna – kaj se sme in kaj ne.

Kaj priporočamo pri čiščenju naravnega kamna?

Najbolje bo, če naravnemu kamnu zapolnimo luknje in ga zatesnimo. To priporočamo predvsem na talnih površinah, da zapremo pot umazaniji, ki bi lahko ostala v njih.

Očiščeni notranji tlaki iz naravnega kamna

Čistimo redno, saj obloge iz naravnega kamna ne zahtevajo prav veliko časa za čiščenje. Če želimo doseči najboljše rezultate, naredimo to kar s toplo vodo, v kateri pomešamo specializirano čistilo za kamnita tla.

Razlite tekočine takoj počistimo. Pri politem rdečem vinu, kavi in paradižnikovi omaki je potrebno urgirati takoj. S tem se najverjetneje izognemo nastanku dolgotrajnega madeža. V nasprotnem primeru lahko površino naravnega kamna rešimo s posebno pasto in navlaženo krpo.

V kolikor se madež ne odstrani takoj, postopek ponavljamo v obdobju 24-48 ur. Za težavne madeže bo morda potrebnih več nanosov paste, dokler ne izginejo, zato je v vsakem primeru najbolje, da se madeže odstrani takoj.

Talne površine zaščitimo z nedrsečimi podlogami ali preprogami, površine pultov pa s podstavki ali pogrinjki.

Česa ne priporočamo pri čiščenju naravnega kamna?

Dobro premislimo o vrsti tesnila. Nizko kakovostni izdelki lahko naravnemu kamnu močno škodujejo, kar vodi do še večjih stroškov in dodatnih težav, preden kamen obnovimo. V najboljšem primeru se posvetujte z nami. Poskrbeli bomo za primerna priporočila in visoko kakovostno storitev.

Alkoholni kis je zadnje čase zelo popularno nadomestilo kemičnih čistilom, a pri naravnem kamnu se mu moramo izogniti. Izogibati se je potrebno tudi vseh ostalih čistil s kislinami ali abrazivi.

Previdnost ne bo odveč tudi pri sesanju. V kolikor so nastavki ali koleščka na sesalniku obrabljeni lahko namreč opraskajo površino kamna.

Pri čiščenju plošč naravnega kamna ne zanemarimo fug. Pogosto čiščenje fugirne mase med ploščicami prepreči nabiranje umazanije. Za čiščenje uporabimo vodo in krtačo, s čimer bo tudi fugirna masa ostaja v dobrem stanju.

Čiščenje notranjih in zunanjih kamnitih površin

Zgornji nasveti so skupni vzdrževanju in negi številnih kamnitih površin. A zagotovo se strinjate, da se tako postopki čiščenja kot umazanija razlikujejo glede na prostor, kjer je naravni kamen.

Čiščenje kamnitih pultov in miz

Kamnite kuhinjske površine čistimo z nekaj kapljicami nevtralnega čistila, milom ali detergentom za pomivanje posode in toplo vodo. Za najboljše rezultate uporabimo čisto mehko krpo. Preveč čistila ali mila lahko pusti sled.

Na marmorju ali apnencu ne uporabljamo izdelkov, ki vsebujejo limono, kis in druge kisline. Prav tako se izogibamo uporabi čistilnih praškov in krem, saj ti izdelki vsebujejo abrazive, ki lahko opraskajo površino. Ne pozabimo na preventivo – podstavki in pogrinjki so nujna oprema.

ociscen kuhinjski pult Iz naravnega kamna

Čiščenje kamnitih notranjih tlakov

Kamniti notranji tlaki pogosto je potrebno obrisati s čisto, mehko in suho krpo za prah. Pesek in zunanja umazanija najbolj poškodujeta površine naravnega kamna zaradi svoje abrazivnosti.

Predpražniki ali preproge znotraj in zunaj vhoda bodo pomagali zmanjšati prenos umazanije na kamnito površino. Tla redno čistite, zadostuje že topla voda, poskrbite le, da krpa ne bo preveč napita z vodo.

očiščene notranje ploščice iz naravnega kamna

Čiščenje kamnite kopalnice

Ostanke mila lahko zmanjšate tako, da po vsaki uporabi uporabite nežno strgalo. Priporočljivo je redno čiščenje, po vsakem tuširanju, saj s tem preprečimo nabiranje ostankov mila.

urejena kopalnica iz naravnega kamna

Čiščenje zunanje kamnite površine

Naravni kamen je vsestranski material, zato ga ne najdemo le v notranjosti, temveč je tudi odlična izbira za zunanjost objektov. Uporabite ga lahko za tlakovanje terase, dvorišča, povoznih poti, bazena.

Možnosti so številne. Kako pa je z vzdrževanjem zunanjih kamnitih površin? Priporočamo redno čiščenje, da se umazanija ne začne nabirati. V večini primerov zadostuje že voda, za bolj trdovratno umazanijo pa priporočamo uporabo namenskih sredstev.

terasa iz naravnega kamna

Zunanji kamen je izpostavljen različnim pogojem in številnim obremenitvam, zato ga je priporočljivo zaščititi s tesnilno maso, ki mora ustrezati vrsti kamna. S tem preprečimo vpijanje vode in nastanek plesni na površini.

V 5 korakih do sanacije razlitja

  1. Previdno odstranimo morebitne ostanke.
  2. Območje razlitja popivnamo, ne smemo brisati, da razlitja ne razširimo.
  3. Madež spiramo z vodo ali mešanico vode in majhne količine blagega detergenta. Spiranje večkrat ponovimo.
  4. Ko madež ni več viden, območje temeljito osušimo z mehko krpo.
  5. Če madež ne izgine, se obrnemo na strokovnjaka za nego kamna.

V 5 korakih do čistih površin iz naravnega kamna

  1. Površino najprej pometemo ali pobrišemo s suho krpo, da odstranimo morebitne delce umazanije.
  2. Posodo napolnimo s toplo vodo, lahko jo zmešamo tudi z majhno količino detergenta ali čistila namenjenega čiščenju naravnega kamna.
  3. Krpo iz mikrovlaken pomočimo v mešanico vode in začnemo čistiti. Ko se voda umaže, jo je potrebno zamenjati.
  4. Območje umivamo tako, da začnemo pri vogalu sobe in se postopoma premikamo proti izhodu iz sobe.
  5. Omogočimo kroženje zraka v prostoru za hitro sušenje.

Imate še kakšno vprašanje o negi in vzdrževanju naravnega kamna? Stopite v stik z našimi svetovalci, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100-letno tradicijo.