Dekorativni kamen

Pridih narave v vašem domu

Naravni dekorativni kamen oziroma rustika je vedno bolj priljubljen naravni material za oblaganje sten in zidov, saj zaradi svojih lastnosti in videza daje naravni občutek topline, domačnosti in elegance obenem. Uporabimo ga lahko na najrazličnejše načine – tako za polepšanje zunanje prostorov: fasade v celoti ali samo dela, zidov letnih kuhinj ali kaminov, parapetnih zidov… Pogosto ga uporabimo tudi pri gradnji dekorativnih kamnitih zidov ali sten ribnikov…tukaj uporabimo masivne kamnite zidake.

Dekorativni kamen pa je svoj prostor našel tudi v notranjosti doma. V notranjih prostorih se ga najpogosteje uporabi na kakšni steni za televizijo, na kaminu, stebrih, ipd. Možnosti je ogromno.  Kot je ogromno tudi vrst naravnega dekorativnega kamna.

 1. Travertin, apnenec in marmor se najpogosteje uporabljajo v notranjih prostorih,
 2. medtem ko sta skrilavec in kvarcit bolj primerna za zunanjost in oblaganje fasad ali škarp. Delimo jih še glede na dizajn in površinsko obdelavo. Za lažje razumevanje in boljše poznavanje vam bomo vsako izmed teh kamnin čisto na kratko predstavili.

Dekorativni kamen in vrste, ki se uporabljajo

Apnenec boste našli v naravnih odtenkih, večinoma bež in sive barve. Najpogosteje se ga uporablja v notranjih prostorih, nekatere izmed vrst so primerne tudi za zunanjost. Za apnenec je značilna tudi enovita struktura.

Travertin velja za nekakšnega zvočnega ter toplotnega izolatorja, številne luknjice pa mu dajejo poseben izgled in nekoliko drugačno strukturo. Najpogosteje ga najdemo na notranjih stenah, stebrih, kaminih. Uporaben je tudi za zunaj.

Marmor je kristalizirana apnenčasta kamnina. Potrebuje nekaj več nege, zaradi svojih svetlih odtenkov. Zato je tudi bolj primeren za notranje prostore, nekatere vrste pa tudi za zunaj.

Kvarcit se zaradi svoje trdnosti ter dejstva, da ne potrebuje posebne nege, uporablja predvsem na zunanjih površinah – za oblaganje fasad, in ostalih zidov …

Skrilavec se podobno kot kvarcit, uporablja predvsem zunaj, seveda pa tudi v notranjosti. Se plastno lušči, zaradi česar ima bolj gladko klano površino. Nima pa dekorativni kamen samo estetskega učinka, saj je znan tudi kot zvočni in toplotni izolator, ki se ga lahko namesti tako na omete, kot tudi na neobdelane kamnite zidove. Njegova namestitev oziroma polaganje ni zelo zahtevna, zato se ga lahko lotite sami.

Dekorativni kamen in njegove značilnosti: 
 1. Enostavno vzdrževanje:
  Naravni dekorativni kamen ne zahteva posebnega vzdrževanja. Dovolj sta voda in krpa.
 2. Naravno dane prednosti:
  – toplotni in zvočni izolator – zvok se namreč absorbira v strukturo kamna in posledično zmanjša odmev v prostoru.
 3. Pester barvni izbor:
  – na voljo je široka barvna paleta, vse od svetle (bele) do temne (antracit). Prav tako lahko izbirate med gladkimi in grobimi površinami.
 4. Pri nas najdete dekorativni kamen v različnih barvah in teksturah, ki bo v prostor, kjer bo nameščen, prinesel razgibanost. Vse je odvisno od tega, kakšno vrsto in kje ga boste uporabili.

 

Naši strokovnjaki vam bomo pri izbiri z veseljem svetovali in vam pomagali poiskati idealno rešitev.
Nekaj primerov uporabe si lahko ogledate tudi v naši galeriji. Preverite!