Tega o marmorju zagotovo niste vedeli!

Marmor še zmeraj velja za eno izmed kamnim, ki bodo v vaš dom doprinesle pridih elegance in klasike. Gre za izredno priljubljen material za opremo, kopalnic, stopnišč, vseh talnih in zidnih oblog ter tudi polic, stebrov… Marmor je sicer apnenec, ki je nastal v procesu metamorfoze pod zemeljsko površino. Na njegov nastanek so vplivale visoke temperature in pritiski, kar pa kamnini daje neverjetni sijaj in tudi edinstveni barvni spekter. Prav zato je marmor tako priljubljena izbira za marsikateri dom. Bi o njemu radi izvedeli še druge zanimivosti?

  1. Za izraz so poskrbeli antični Grki

Beseda marmor izvira iz davne antične Grčije. »Marmaron« ali »marmaros« je bil, in še zmeraj je, izraz za sijoči oziroma kristalen kamen Grkov. Angleži uporabljajo besedno »marble«, ki pomeni »sije kot«. Ta izraz so si sposodili pri Francozih, ki marmorju pravijo »marbre«. Naši južni sosedje so zanj izbrali besedi »mermer« in »mramor«. Ta vsa zelo podobna imena preprosto predstavljajo edinstveni naravni kamen z bleščečo strukturo, ki še zmeraj velja za simbol večne prefinjenosti ter razkošja.

  1. Nekatere egipčanske piramide so bile prekrite z marmorjem

Pred tisočerimi leti je veliko piramid bilo čudovitih belih odtenkov. Antični gradbeniki so za večje piramide uporabljali masivne plošče belega apnenca ali marmorja, za manjše pa bež marmor. Marmorne bloke in stebre so uporabljali tudi za okrasitev egiptovskih templjev, vendar so jih kasneje odstranili za izgradnjo mošej v obdobjih kalifata. Zaradi tega, so na marmornih ploščah starodavnih mošenj, zunaj Kaira, še zmeraj vidni hieroglifi.

  1. Marmor ima velik pomen tudi v zgodovini

Številne zgradbe in konstrukcije so narejene iz marmorja, tako zelo stare kot novejše. Iz belega marmorja je narejen svetovno znan Taj Mahal. Gre za grobnico in hkrati ogromno zgradbo, ki jo je cesar Shah Jahān namenil svoji pokojni ženi. Michelangelo je čisti beli marmor izbral za svoje skulpture zato, ker je rahlo prosojen in vanj pronica svetloba. Zato so njegove skulpture in kipi na prvi pogled tako živi. Več kot 15.000 m2 marmorja je bilo uporabljenega pri izgradnji svetovno znane New Yorške knjižnice, ki je bila dokončana leta 1911.

  1. Marmor se ves čas spreminja

Tudi po rezanju, nameščanju in čiščenju, je marmor še zmeraj metamorfna kamnina. To pomeni, da se bo, če bo izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom, še zmeraj lahko spreminjal. Kisline, minerali, ki jih najdemo v trdi vodi, kisli dež in visoka vročina lahko povzročijo, da marmor reagira in se spremeni. Nekateri vidijo v tem čar, tisti ki si pa tega ne želijo, lahko to preprečijo s primernimi zaščitnimi premazi. Marmor je posledično potrebno nekoliko bolj negovati, kot recimo granit, ki je najtrpežnejša kamnina, ki se uporablja v gradbene in dekorativne namene.

kamen marmor- primer talnih oblog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja