Marmor

Ko pomislimo na marmor, se pred našimi očmi pojavijo razkošni, prestižni in veličastni prostori. A ni nujno tako! Veličastna kamnina, ki so jo uporabljali že v antični Grčiji, lahko s premišljenim načinom uporabe najde svoje mesto tudi v vašem domu in dvigne njegovo estetsko vrednost.

Nastanek in lastnosti marmorja

Marmor je metamorfna kamnina, ki je nastala s rekristalizacijo apnenca ali dolomita, pod visokimi pritiski in temperaturami. Nastaja globoko pod zemeljsko površino in je izpostavljena mešanju z različnimi mineralnimi primesmi. Le-ti ustvarijo edinstveni barvni spekter in značilne žile, ki dajo tej naravni kamnini unikaten vzorec. Čisti marmor, ki ga je uporabljal tudi sloviti Michelangelo, je popolnoma bel. Estetski učinek marmorju dajeta tudi tekstura in struktura, ki sta pri zglajeni površini bolj izraziti kot pri hrapavi. Sestavljen je lahko iz kristalnih zrnc kalcita, to je kalcitni marmor, ali dolomita – dolomitni marmor. Poimenovanje te veličastne kamnine izvira iz antične Grčije, marmaros, kar pomeni bleščeč, lesketajoč. Je močna, trpežna kamnina, ki jo odlikuje več desetletna življenjska doba.

Raznolika paleta vzorcev marmorja

Marmor nudi široko paleto barv. Zaradi majhnih kristalov, ki se skrivajo v strukturi, ga najdemo v različnih barvnih odtenkih – beli, sivi, črni, rožnati, modri, rdeči in celo zeleni. Zaradi raznolike palete vzorcev je ta naravni kamen zelo priljubljen po vsem svetu, saj ga je možno prilagoditi vsakemu dizajnu in materialu.
 

Vzdrževanje marmorja

Marmornate površine ne zahtevajo pretiranega vzdrževanja, a kljub temu, v primerjavi s granitom, zahteva nekoliko več nege. Za čiščenje zadostuje zgolj mehka krpa, voda ali nežno čistilo. Sodi med metamorfne kamnine, kar pomeni, da se ves čas spreminja. Še posebej je občutljiv na kisline, visoko vročino, kisli dež in minerale, ki jih najdemo v trdi vodi. Nekateri v spremembi te kamnine vidijo čar, vsi tisti, ki si tega ne želijo, pa lahko reagiranje preprečijo s primernimi zaščitnimi premazi. Predhodna impregnacija je priporočljiva predvsem na površinah, ki so izpostavljene razlitju barvnih tekočin. Vas zanima več o vzdrževanju? Obiščite salon Marnit v Hočah in z veseljem vam bomo svetovali ter priporočili nego, ki bo poskrbela, da bodo vaše marmornate površine ohranile prvoten izgled in sijaj.

Vsestransko uporaben

Inovativna uporaba marmorja bo ustvarila vtis glamurja in luksuza v vašem domu. Veličastna kamnina se lahko uporablja za prekrivanje stenskih in talnih površin, primerna pa je tudi kot material za pohištvo. Stebri, obloženi z marmorjem prinašajo ekskluzivnost in prispevajo h dvigu estetske vrednosti celotnega prostora. Marmorne plošče so zelo primerne za talne obloge, saj omogočajo obdelavo v najrazličnejše oblike in dimenzije. Preverite, kakšne so možnosti uporabe te imenitne kamnine.

Vhod in hodnik

Goste je potrebno navdušiti že na vhodu v dom! Se strinjate? Marmor krasi preddverja mnogih prestižnih stavb in je elegantna popestritev, ki zagotovo ne bo šla iz mode. Oblecite zunanje ali notranje stopnice, tla hodnika in pustite odličen prvi vtis.

Kopalnica

Marmor ima številne možnosti uporabe tudi v kopalnici. Marmornata tla, stene, obloge v tuš kabini ali kadi ter umivalniki bodo poskrbeli, da se boste med jutranjo in večerno kopalniško rutino počutili kot v prestižnih toplicah. Tudi sodobni trendi priporočajo uporabo marmorja v kopalnici, zato bo vaša prenova sledila smernicam oblikovanja. 

Svetla kopalnica odeta v marmor

Okenske police

Marmor je mehkejša kamnina, bolj dovzetna na vlago, zato je priporočljiv predvsem za notranje okenske police. Zaokrožite izgled oken ali notranjo podobo prostorov s policami, ki bodo pritegnile poglede.

Marmorna pregrada

Odprti tlorisi dajejo občutek prostornosti, širine, njihova slabost pa je pomanjkanje zasebnosti in intimnosti. Razdelite prostor na nevsiljiv način in ločite prostor s marmornimi pregradami. Oblecite steno ali steber v marmor in dodajte nekaj marmornatega dekorja ter ustvarite čudovit detajl, ki ne bo ostal neopazen. 

Marmorna pregrada v opečni barvi

Kamin

Bliža se jesen in z njo dolgi večeri. Lej kaj je prijetnejšega kot romantični trenutki ob živem ognju kaminske peči? Obložite svoj kamin z pridihom narave – brezčasen kamin iz belega marmorja ali kombinacija lesa ter marmorja, bo vašemu osrednjemu bivanjskemu prostoru dodala prefinjen izgled. 
 
Marmor upodablja eleganco, prefinjenost in brezčasnost. Kombinacije, ki jih omogoča ta kamnina, so neskončne in dopolnijo različne sloge oblikovanja. Izberite marmor in dvignite estetsko vrednost svojega doma tudi vi! 

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.