Naravni kamen povečuje kakovost bivanja

Naravni kamen ni trajnosten samo z vidika dolge življenjske dobe in stroškov, temveč tudi s povsem drugega – izredno namreč prispeva k boljšemu in kakovostnejšemu življenju, predvsem prebivalcev na urbanih območjih.

Rast prebivalstva, podnebje z več padavinami in povečana urbanizacija, dajejo kakovosti fizičnim površinam sploh v mestu, vedno večji pomen. Naravni kamen vsekakor ustvarja veliko boljše in živahnejše okolje kot pa recimo beton. Mestno jedro, tlakovano z naravnim kamnom daje občutek večje vznemirljivosti, živahnosti … Na Danskem na primer, so beton okrog blokovskih naselij zamenjali z naravnim kamnom, podobno so se odločili tudi v nekaterih bolnišnicah na severu Švedske. Naravni kamen v primerjavi z betonom namreč nudi večjo kakovost, boljše počutje, ljudje pa se raje zadržujejo zunaj, saj se počutijo bolj domače in bližje naravi.

Naravni kamen je okolju prijazna izbira

Granit, marmor, travertin, apnenec in drugi naravni kamni ustvarjajo toplejše in bolj vabljivo vzdušje, prav tako služijo kot odlična izbira dekorja, zlasti za ljubitelje narave. Naravni kamen najdemo povsod. Ne glede na to, na katere koncu sveta se nahajate, pesek in kamen sta vedno nekje v vaši bližini. Naravni kamen velja za neomejen naravni vir. Na primer, marmor se že več stoletij pridobiva v italijanski Cerreri, pa ga je še vedno ogromno na voljo. Tehnike pridobivanja naravnih kamnov so se skozi leta izboljšale in eksplozivi v večini primerov več niso potrebni kar pomeni, da je tovrstna industrija zelo prijazna okolju, saj ne povzroča emisij ali odpadkov. Njegovo pridobivanje na okolje vpliva zares minimalno. Tudi vzdrževanje kamna je okolju prijazno, saj se zanj priporočajo pH nevtralna čistila, ki niso škodljiva. V primeru, da se naravni kamen poškoduje, ga je v večini primerov možno popolnoma obnoviti, če pa to iz kakšnega razloga ni mogoče, pa ni potrebno, da konča na odlagališču, saj se lahko uporabi za druge gradbene materiale, kot je recimo gramoz in podobno. Zapomnite si – kamen je prišel iz zemlje in vse, kar se ne reciklira, lahko preprosto vrnemo nazaj vanjo.

Naravni kamen je trajnostna izbira

Naravni kamen je trajnosten in trpežen material, ki se elegantno stara, zaradi nizkih stroškov ter majhnih emisij CO2, pa je primeren za ustvarjanje trajne arhitekture. Kot dokaz njegovih odličnih lastnosti so številne stavbe, ki še danes presenečajo s svojo slavo in so dih jemajoči spomeniki zgodovine: Egipčanske piramide, Rimski kolosej, Taj Mahal, …

4 globalne prednosti uporabe naravnega kamna:

·         zmanjšanje porabe energije do 50 %,

·         zmanjšanje emisij CO2 za 39 %,

·         zmanjšanje porabe vode v povprečju za 40 %,

·         zmanjšanje trdnih odpadkov za kar 70 %.

Vsak posameznik lahko prispeva k lepšemu jutri tako, da uporabi naravni kamen v svojem domu. Integracija naravnega kamna, tako za notranje kot zunanje rešitve, ne pomaga le pri doseganju zgoraj omenjenih prednosti, temveč da stavbam lepoto in dolgo življenjsko dobo. Dobra novica je, da naravni material ni le klasičen, ampak tudi finančno prijazen. Nekoč je veljal za luksuzno in drago možnost, a je zdaj bistveno bolj dostopen kot kadarkoli prej. Preverite našo ponudbo naravnega kamna. 

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.