Naravni kamen za kuhinjski pult

Katerega izbrati? Granit, tehnični kvarcit, morda keramiko?

Granit je kot naravni kamen za kuhinjski pult najbolj priljubljena in najpogostejša izbira, ko se pogovarjamo o obstojni kuhinjski delovni površini. Granitni pulti so na priljubljenosti pridobili v zadnjih desetletjih. Obstaja tudi tehnični kamen imenovan kvarcit, ki zadnja leta postaja vse pogostejša alternativa granitu. Najnovejša zadeva za kuhinjske pulte pa je keramika v večjih formatih. Za vas smo med seboj primerjali te tri materiale in vam odgovorili na vprašanje, kateri je najboljša izbira za vaš kuhinjski pult.

Karakteristike granita

Je popolnoma naravni material. Granitne plošče imajo eno izmed najlepših površin, kar jih lahko najdete, kadar se spogledujete z naravnimi materiali. Pri tem naravnem kamnu lahko izbirate med večjo paleto barv in stilov, kar pa je še boljše je to, da gre za izredno trpežen material, ki je primeren za prav vsako površino. Prav tako je granit odporen na madeže (s serijskim impregnacijsko zaščito), vročino in na praske, zato je njegova izbira pravšnja za ljudi, ki mislijo naprej. Pri nas ga imamo na voljo več kot 60 vrst, v najrazličnejših barvnih odtenkih.

Kaj pa kvarcit?

Je kompozit, ki vsebuje približno 90% naravnega kvarcita, ostalo so veziva. Ima zelo bogato strukturo, zato z njim, če želite nekaj bolj dinamičnega, ne boste zgrešili. Gre za trd in ne porozen material, zaradi česar je vzdrževanje lažje. Pri kvarcitu je potrebno paziti le, da jih ne izpostavljate preveliki vročini in je nekoliko mehkejši od naravnega granita.

Keramika kot delovna površina?

Najnovejša modna zadeva za pulte pa je keramika. Njene prednosti so debelina in najrazličnejši odtenki ter vzorci na uporabni površini. Nekateri modni pogledi narekujejo čim tanjše ploskve. Medtem ko je granit in kvarcit možno izdelati le v debelini 2 ali 3 cm, ima keramika debelino 1,2 cm. Seveda pa ni tako stabilna, kot prej omenjena materiala. Barvnih odtenkov je več, ker gre za printane barve in vzorce na površinah, medtem ko sta granit in kvarcit omejena na naravne materiale. Še vedno pa ta material ni tako stabilen in obstojen kot granit.

Kateri naravni kamen za kuhinjski pult torej izbrati?

Ko pride čas za nakup novega kuhinjskega pulta, želite sprejeti odločitev, ki vas bo zadovoljila v tem trenutku in vas bo navdihovala tudi v prihodnosti. Namestitev novega kuhinjskega pulta lahko dopolni katero koli prenovo doma. Če iščete popolnoma naravni material, ki ponuja različne barve in sloge, je trpežen in enostaven za vzdrževanje, potem je granit idealna izbira za vas. Če želite delovno površino, pri kateri imate več barvnih možnosti in želite barve, ki vam jih granit ne ponuja izberite kvarcit. Dokler boste previdni in pazili na prekomerno vročino, s kvarcitom ne boste imeli težav. Če pa želite nekaj popolnoma novega in »trendovskega«, potem posezite po keramičnem pultu. Pri obremenitvah na pult pa je potrebno biti nekoliko bolj pazljiv. Vsi trije materiali pa se dajo izvesti v formatih do 280 – 320 x 160 cm v enem kosu.

Ne glede na to, katerega izmed teh treh materialov izberete za svoj dom, boste dobili eno najboljših možnosti. Z oceno različnih dejavnikov naštetih in razloženih zgoraj, lahko ugotovite, kateri material je najprimernejši za vaš dom.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja