Polaganje naravnega kamna v 3 korakih

Kamna je v naravi na voljo ogromno in vedno več se uporablja pri projektih zelene gradnje, saj velja za trajnostni material. Trajnostni razvoj je besedna zveza, ki jo vse pogosteje slišimo. Če se želimo, kot družba izogniti nevarnosti izčrpavanja naravnih virov in onesnaževanju okolja, da ohranimo biološko raznovrstnost za naše prihodnje rodove, je to eden izmed načinov, da dosežemo želen učinek.

Koncept trajnostnega razvoja je vstopil v skoraj vse vidike našega življenja in v skladu s tem so se pojavile ideje za zeleno gradnjo in trajnostno arhitekturo. Oboje podpira izgradnjo na način, ki ima minimalne vplive na naravo z uporabo materialov, ki jih je mogoče reciklirati in obnovljivih materialov, ki zmanjšujejo stroške gradnje.

Na trg je na račun tega v zadnjih letih vstopilo veliko materialov, ki so trajnostni in ponujajo inovativne rešitve, a obstaja tudi končni trajnostni material, ki se uporablja že stoletja in dokazuje svoje lastnosti – naravni kamen.

Polaganje ploscic

Naravni kamen kot trajnostni material

Gradnja na trajnosten in naravi prijazen način zahteva veliko vnaprejšnjega načrtovanja in nekaj dodatnih dogovorov, a je dolgoročno gledano vredna vseh prizadevanj.

Uporaba naravnega kamna je preprost način, da se držite ideje zelene gradnje, obenem pa imate lep in trajen končni izdelek. Vse to je lahko posledica izbire lastnosti kamnov, kot so marmor, apnenec, travertin in granit.

Značilnosti naravnega kamna

Naravni kamen za polaganje je produkt narave in ima vrsto lastnosti, zaradi katerih je zaželjen za notranji in zunanji dizajn in ker ne vsebuje nikakršnih toksinov ali drugih škodljivih materialov, je njegova uporaba v zaprtih prostorih povsem varna.

Nekatere pozitivne lastnosti naravnega kamna:

 • Trajnost,
 • dolga življenjska doba,
 • odpornost,
 • možnost recikliranja,
 • različne možnosti uporabe,
 • privlačnost,
 • pestra izbira barv in odtenkov,
 • enostavno vzdrževanje.

Načini polaganja naravnega kamna

Naravni kamen ima preprosto številne čare. Našim domovom zagotovo nudi pridih brezčasnosti in elegance, zato vam predstavljamo nekaj načinov, kako ta čudovit material vpeljati v vaš dom.

Kadar želite doseči naravni videz talnih oblog, vam priporočamo izbiro granita, marmorja, apnenca ali travertina, saj gre za izredno trpežne materiale, ki pa ne zahtevajo veliko vzdrževanja. Naravni kamen položen na tleh zunaj oziroma znotraj vašega doma, bo ustvaril prijetno vzdušje in mu nudil pridih narave.

Stenska obloga iz naravnega kamna bo vašemu domu nudila novo globino, seveda pa je pri tem potrebno paziti, da je le-ta ustrezno vgrajena.

Naravni kamen je odlično uporabiti tudi pri okenskih policah, kjer se lahko odločate med mnogimi barvnimi vzorci različnih vrst kamna, vendar je potrebno vedeti ali bodo le te služile znotraj ali zunaj vašega doma.

Obstaja mnogo kamnitih dodatkov, ki izgled doma ali njegove okolice dvignejo na višjo raven. To so lahko razna cvetlična korita, okvirji za stikala, stenske dekoracije, kuhinjski pult, itd.

Kamnite ploscice iz naravnega kamna

Pravilno polaganje naravnega kamna

Polaganje naravnega kamna zahteva veliko znanja, potrpežljivosti in strokovnosti. V kolikor niste prepričani, da imate vse troje, se obrnite na strokovnjake usposobljene za to, saj je pomembno, da je naravni kamen položen povsem brezhibno. Le tako bo lahko v celoti opravljal svojo funkcijo.

Pri polaganju naravnega kamna se običajno pojavita dva zapletena dejavnika – prvi je vlaga, ki se lahko pojavi med talno površino in ploščico iz naravnega kamna, drugi pa je izbira ustreznega lepila in prav tako tudi barva le-tega. Priporočamo vam, da vedno izberete nekoliko svetlejšo barvo lepila.

Na kratko vam predstavljamo nekaj korakov, ki se jih poslužujejo naši strokovnjaki pri polaganju naravnega kamna:

 1. Najprej je potrebno pripraviti nosilno podlago tako, da je pravilno utrjena in v ustrezni ravnini. Pri tem ne smemo zanemariti padcev oziroma naklonov za odvodnjavanje ter zagotoviti primerno število posameznih odtočnih elementov. Prav tako pa je potrebno upoštevati tudi končno višino in podlago pripraviti v skladu z njo.

 2. Sledi polaganje kamna za katerega smo se odločili. Pomembno je, da je le-ta pred samim polaganjem suh in očiščen, zagotoviti pa moramo tudi popolno zapolnjenost betona oziroma lepila na hrbtišču kamna in izvesti enakomerno široke fuge.

 3. Sledi fugiranje, kar je tudi zadnji korak v procesu polaganja ploščic iz naravnega kamna. Izbira pravih izdelkov in metod za fugiranje je izrednega pomena, hkrati pa je ključno tudi to, da fuge popolnoma in enakomerno zapolnimo. Ko se fugirna masa prične sušiti, je potrebno očistiti površino kamna – to se počne s krožnimi gibi, malo vode in nežno gobico.

S primerno izbiro gradbenega materiala lahko doprinesemo košček v mozaik za boljšo prihodnost. Na-ravni kamen je končni trajnostni material, ki prepriča s svojo vzdržljivostjo ter naravnim izvorom in estet-sko privlačen način, s katerim sledimo ideji zelene gradnje.

Integracija naravnega kamna, tako za notranje kot zunanje rešitve, ne pomaga le pri doseganju zgoraj omenjenih prednosti, temveč da stavbam lepoto in dolgo življenjsko dobo.

Dobra novica je, da naravni material ni le klasičen, ampak tudi finančno prijazen. Nekoč je veljal za luksuzno in drago možnost, a je zdaj bistveno bolj dostopen kot kadarkoli prej.

Če smo vas prepričali z mnogimi prednostmi in ostalimi pozitivnimi lastnostmi naravnega kamna, se le oglasite v našem razstavnem salonu v Hočah, kjer vam bomo z veseljem svetovali in pomagali pri izbiri ustreznega naravnega kamna.

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo