Naravni kamen je zagotovo eden najlepših in najtrdnejših materialov, ki se uporablja tako v gradbeništvu kot tudi v notranjem oblikovanju. Tako je uporaba naravnega kamna vse bolj priljubljena tudi pri izdelavi notranjih in vrtnih umivalnikov, saj gre za trajen ter estetsko privlačen material, ki je povsem enostaven za vzdrževanje, v prostor oziroma okolje v katerem se nahaja, pa prinaša naravno lepoto in eleganten pridih.

naravni kamen za umivalnik

Razlika med notranjimi in vrtnimi kamniti umivalniki

Notranji kamniti umivalniki so namenjeni v notranjih prostorih, kot so kopalnica, stranišče in kuhinja. Njihova glavna funkcija je omogočiti uporabnikom, da si umijejo roke, obraz ali opravijo druge osnovne higienske dejavnosti. Gre za estetsko dovršene oblike, katerih naloga je funkcionalna uporaba in popestritev notranjega prostora.

Notranji umivalniki iz naravnega kamna so lahko okrogli, ovalni, pravokotni, kvadratni ter mnogih drugih nenavadnih geometrijskih oblik. Ker pa je naravni kamen izredno prilagodljiv material, lahko iz njega izdelamo unikatne umivalnike, ki se popolnoma prilegajo notranjemu oblikovanju prostora.

Notranji kamniti umivalniki

Vrtni umivalniki pa so namenjeni uporabi na prostem, torej na vrtu, terasah, dvoriščih ali pa kot del letne kuhinje. Vrtni umivalniki so običajno preprostejših oblik, hkrati pa s svojo lepoto poudarijo okolico v kateri se nahajajo. Običajno so tudi večji kot tisti v notranjosti doma ter oblikovani bolj robustno in zaradi izpostavljenosti zunanjim vremenskim vplivom, izdelani iz trpežnejših vrst naravnega kamna, ki je odporen na najrazličnejše vremenske razmere.

Vrtni umivalniki so lahko prostostoječi ali pa so nameščeni na steno ter idealni za uporabo med čiščenjem okolice, vrtnarjenjem ter pripravi hrane na prostem. Za razliko od notranjih kamnitih umivalnikov, so vrtni umivalniki zaradi zunanjih dejavnikov še dodatno zaščiteni in impregnirani.

Prednosti kamnitih umivalnikov

Gre za trajen material, odporen na praske, udarce in madeže, ki je hkrati izjemno enostaven za čiščenje in vzdrževanje. Umivalnik iz kamna v prostor oziroma okolico, v kateri se nahaja prinaša visoko estetsko vrednost.

Naravni kamni imajo veliko različnih vzorcev, tekstur ter barvnih tonov, ki še kako poudarijo slog in atmosfero prostora. Prednost takšnih umivalnikov je tudi ta, da je vsak kos iz katerega so umivalniki narejeni, edinstven, kar pomeni lasten unikatni videz.

Naravni kamen je izredno lep, zato ustvarja občutek elegance, topline in povezanosti z naravo.

Obstaja več vrst kamnov, ki se uporabljajo za izdelavo kamnitih umivalnikov in predstavljamo tiste najpogostejše:

Kamniti umivalniki iz granita

Umivalnike iz naravnega kamna v našem podjetju izdelamo po naročilu, pri izdelavi pa prisluhnemo željam strank.

Granit je zelo trpežen, odporen in obstojen, prav tako pa ne potrebuje veliko vzdrževanja in tudi očistiti ga ni težko. Vse to so razlogi, da je eden izmed najpogostejših naravnih kamnov za kamnite umivalnike.

kamniti umivalnik iz granita

Kamniti umivalniki iz marmorja

Marmor je naravni kamen, ki omogoča neskončne kombinacije, zato prostoru v katerem je marmorni kamniti umivalnik doda eleganco, prefinjenost in brezčasnost. V primerjavi z granitom zahteva nekoliko več nege, a če ga ustrezno zaščitimo s premazi, bo več desetletij krasil prostor v katerem se nahaja.

Kamniti umivalnik iz marmorja zagotovo ustvari posebno vzdušje s pridihom glamurja.

umivalnik iz kamna marmorja

Kamniti umivalniki iz travertina

Gre za kamen, ki ima edinstvene pore in teksturo, kar mu daje povsem rustikalen videz. Na voljo je v mnogih odtenkih bež in rjave barve. Ker pa gre za porozen material, je potrebno pri umivalnikih iz travertina biti zelo previden pri uporabi močnih čistilnih sredstev.

umivalnik iz naravnega kamna travertina

Ne glede na to ali se boste odločili za notranji ali za zunanji oziroma vrtni umivalnik, bo le-ta trajen in eleganten dodatek vašemu domu. Gre za visokokakovostno rešitev, ki bo dolga leta služila svojemu namenu, hkrati pa bo takšen umivalnik prinesel čar in prefinjenost v vsak kotiček vašega doma ter njegovo okolico.

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.