Razmišljate o kamnitih okenskih policah? Potem morate vedeti to!

Ste morda v fazi izgradnje vašega čudovitega doma, ali pa ste se preprosto odločili za menjavo oken in preureditev vaših domačih prostorov? Okna so bistven del naših domov, pisarn, hiš in tudi vseh industrijskih enot. Z njimi pridobimo nujno potrebno dnevno svetlobo, prostore pa lahko tudi prezračimo in tako zagotovimo dovolj veliko dozo svežega zraka. Okenska polica spada k oknu in služi kot podstavek oknu. Ima tudi funkcijo odvodnjavanja. Je lep spodnji zaključek okna in ima estetsko vrednost. Lahko je narejena iz različnih materialov in služi kot barvna popestritev zidov v prostoru ali na fasadi. Prav izbira materiala pa je ključnega pomena. Veliko prednosti nudi prav naravni kamen.

 

Kakšna je funkcija notranjske okenske police?

Primarna funkcija notranjske okenske police je zaščita zidu pod oknom. V notranjosti našega doma pa ima še dekorativno in odlagalno funkcijo, ki jo največkrat uporabimo za kakšne sobne rastline. S pomočjo notranjih okenskih polic lahko torej močno polepšamo notranjost našega doma. Tudi zaradi tega moramo biti previdni pri izbiri pravilnega materiala okenskih polic. Na voljo je seveda zelo širok nabor različnih materialov za okenske police, vendar je najbolje, da se zanj odločite sočasno z izbiro celotnega okna. Izbira materialov in barv je pestra, najbolj pogosti materiali pa so les, HPL laminat, PVC material in seveda naravni kamni. Slednji nudijo tudi številne prednosti.

Med kamnitimi policami je izredno priljubljen material prav marmor. Ta vsak prostor lepo popestri, prav zaradi svojega prelepega, elegantnega videza. Marmorne okenske police lahko uporabljate tako zunaj kot tudi znotraj. Maksimalna dolžina marmorne police je seveda odvisna od tipa in debeline same police, giblje pa se nekje med 2,5 in 3 m.

Zelo pogosta izbira so tudi granitne okenske police, ki so nekoliko bolj zrnate in trše. Hkrati so tudi veliko bolj odporne na mehanske udarce in vremenske vplive. Pav zaradi tega so primerne tudi kot zunanje police. Maksimalna dolžina ponovno znaša nekje med 2,5 in 3 m, na izbiro pa so granitne plošče v debelini 2 ali 3 centimetrov.

 

Kakšna je funkcija zunanje okenske police?

Primarna funkcija zunanjih okenskih polic je zaščita fasade pred različnimi vremenskimi vplivi in drugo umazanijo. Ta se tako nabira na zgornji površini okenske police in fasade niti ne doseže. To ji omogoča spodnji odkapni utor. Polica mora imeti dovolj previsa od fasade navzven. Umazano okensko polico pa očistimo veliko hitreje kot pa fasado.

Seveda je tudi za zunanje okenske police na voljo zelo širok nabor različnih materialov in barv. Za izdelavo kamnitih polic je najbolj primerna izbira granita. Ta je za razliko od številnih drugih materialov veliko trši in posledično bolj odporen na različne vremenske vplive in mehanske poškodbe. Se ne zvija in ne pušča sledi korozije na fasadah.

 

Kakšne so prednosti kamnite okenske police?

Kamnite okenske police so vzdržljive – še posebej v kolikor jih primerjamo z drugimi materiali. Lesene okenske police, ki jih še zmeraj lahko najdemo v številnih domovih, so nagnjene k nastajanju plesni in razpok. Kovinske police lahko z leti puščajo sledi oksidacije, umetni materiali pa se lahko zvijajo. V primerjavi z drugimi materiali je naravni kamen veliko bolj odporen na različne vremenske vplive, vlago ter splošen vpliv časa. O tem, da je kamen najbolj vzdržljiv material, pričajo tudi njegove fizične lastnosti. Tudi marmor je primeren za zunanje police, je dovolj trd, gost in ima dobro tlačno trdnost. Le barvo lahko nekoliko spremeni in površina bo postala nekoliko bolj groba. V primerjavi z drugimi materiali, je naravni kamen tudi izredno odporen na vročino in zmrzal.

Kamnite okenske police so izredno lepe tudi na pogled  – izbirate lahko med številnimi odtenki bele, kremne, črne, sive, rjave in zelene barve. Pravzaprav so naravni kamni na voljo v skoraj vseh odtenkih, imajo pa tudi prelepe naravne vzorce, ki bodo vaše domove še dodatno popestrili. Za naravne kamne je značilno tudi, da  imajo posebne, neponovljive vzorce. Zaradi tega boste izredno težko našli dva popolnoma enaka kosa kamna. V kolikor se odločate za notranje okenske police, bodo kamnite še posebej polepšale vaše prostore in jim dodale pridih elegance.

Vzdrževanje je izredno preprosto – še posebej zaradi dejstva, da madeži na kamniti površini nastanejo veliko težje, mnogo manj je tudi umazanije, če pa nastane jo je pa zelo preprosto očistiti.  Seveda je potrebno slediti določenim navodilom za čiščenje, apnenčastih kamnov prav tako ne smemo čistiti s kakršnimikoli kislinami ali drugimi jedkimi snovmi. Vredno je omeniti še, da se naravni kamen, za razliko od drugih materialov, ne krči, skrha sam po sebi, granit pa ne spreminja barve.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja