Zidne obloge in kamnite fasade

Fasada je obraz objekta, saj pusti prvi in pogosto tudi edini vtis mimoidočih. Pri gradnji doma je izdelava fasade zaradi težnje k čimprejšnji vselitvi pogosto drugotnega pomena. A njene vloge ne gre zanemariti. Izdelava fasade ni več zgolj enolično gradbeno delo, temveč postaja prava umetnost izbora kombinacij različnih materialov.

Pestra ponudba materialov za zidne obloge nas pogosto postavi pred dilemo – katerega izbrati?

Če dobro pomislite, boste ugotovili, da je na Primorskem večina hiš oblečenih v kamnito fasado. Razlog za takšno odločitev pa ni le očarljiv in estetski videz hiše, temveč tudi to, da kamen objekt varuje pred najrazličnejšimi vremenskimi razmerami.

Svetujemo vam, da izberete naravni kamen in ustvarite edinstven zaključni sloj, ki bo pika na »i« ter ogledalo vašega doma.

Vzorci

Zakaj izbrati zidne obloge in kamnite fasade?

Zidne obloge iz naravnega kamna so namenjene tako zunanji kot notranji uporabi, odlično pa se podajo tako h poslovnim stavbam, restavracijam kot tudi bivalnim prostorom.

Kamnite fasade in stenske obloge iz naravnega kamna odlikujejo številne prednosti. Ena izmed teh je, da naravni kamen nudi raznolike možnosti uporabe. Primeren je za rekonstrukcijo obstoječih objektov, vse pogosteje pa je uporabljen tudi pri novogradnjah.

Naravni kamen, uporabljen na pravi način, dvigne estetsko in finančno vrednost nepremičnine, ne glede na to, ali gre za novejši ali starejši objekt. Poleg naštetega, daje kamen objektu tudi pridih narave, hkrati pa se odlično kombinira z ostalimi materiali (les, kovina, steklo, ipd.) ter doprinese k harmoniji in dinamiki objekta.

Gre za izredno obstojen material in fasada iz naravnega kamna bo brez obnavljanja zdržala vrsto let.

Kamnite fasade so trajnostna in okolju prijazna izbira; gre za iz narave pridobljen material, z dolgo življenjsko dobo, ki se elegantno stara, zaradi nizkih stroškov ter majhnih emisij, pa je primeren za ustvarjanje trajne, zelene arhitekture. 

Njihovo vzdrževanje je enostavno. Kamnite fasade zahtevajo minimalno nego in stroške vzdrževanja. Zadostuje čiščenje s toplo vodo.

Naravni kamen nudi naravno toplotno in zvočno izolacijo ter ognjevarno zaščito objektom. 

Kamnite zidne obloge se prilagajajo zunanjim temperaturam in uravnavajo njihovo nihanje ter ustvarjajo prijetno notranjo mikroklimo tako v toplejših kot tudi hladnejših mesecih. Prav tako ščitijo tudi pred neželenim hrupom iz okolice.

Pomembna prednost je tudi ta, da je kamnita fasada na pogled resnično lepa in posledično objekt naredi še bolj opazen ter ga estetsko dovrši.

Načini uporabe naravnega kamna na fasadi hiše

Najpogosteje naravni kamen vkomponiramo v fasadni cokel, saj le-ta polepša zunanjost hiše, hkrati pa ima funkcijo zaščite fasade. 

Zelo lepo izgleda, kadar naravni kamen uporabimo tudi na drugih poudarkih na fasadi, kot so na primer razni stebri ali pa vhod v hišo, špalete ob oknih in vratih, itd. Takšno »oblačenje« hiše seveda zahteva veliko znanja, zato je dobro, da se tega loti mojster z veliko izkušnjami.

Seveda pa je zavedanje, da je kamnita fasada podvržena delovanju mnogih vremenskih vplivov, nujno potrebno.  Neustrezna zaščita takšne fasade namreč lahko privede do spreminjanja barve kamna, česar pa si nihče ne želi.

Svetujemo vam, da kamnito fasado predhodno zaščitite z ustreznim impregnacijskim sredstvom in se s tem izognete vsem nevšečnostim.

Kako naravni kamen pritrditi na fasado?

V naravni kamen lahko oblečemo celotno fasado ali pa le del te – vse je odvisno od naših želja. Previdni moramo biti predvsem pri izbiri vrste naravnega kamna, saj mora biti primeren za vgradnjo na fasado.

Na fasado ga lahko pritrdimo na dva načina:

  1. Kamen na konstrukcijo pritrdimo neposredno z različnimi vezivi.
  2. Kamen na fasado pritrdimo preko podkonstrukcije, kar pomeni, da je kamen od notranjega zidu odmaknjen nekaj centimetrov.

Vzorci in barve naravnega kamna

Naravni kamen se mora podati slogu vašega doma, zato je pomembno, da razmislite o tem ali želite rustikalni, tradicionalni ali modernistični arhitekturni slog. 

Zadnja leta je najbolj popularen dekorativni kamen v sivo-belih kombinacijah – od zelo svetlo sive pa do antracit barve, ki je trenutno izredno priljubljena.

Ob izbiri barve naravnega kamna ne pozabite razmišljati tudi o ostalih barvah v okolici vašega doma – o talnih oblogah, barvi okenskih okvirjev ter polic, vrtnega pohištva, itd., saj je pomembno, da se ti elementi med seboj povezujejo.

Notranje zidne obloge

Tudi v notranjosti doma se vse več ljudi odloča za kamnite zidne obloge, ki služijo kot notranja dekoracija oziroma kot popestritev stene v posameznih prostorih našega doma. Odlično se podajo v vsak ambient, hkrati pa dajejo prostoru videz naravnega okolja in vanj vnašajo svežino. Takšna zidna obloga je prav posebej obdelana, saj mora biti zunanja – vidna površina kamna, naravna. Zadnja, tista, ki je prilepljena na steno, pa strojno izrezana in ravna.

Stenska obloga iz naravnega kamna

Pri Marnitu vam nudimo veliko tipov naravnega dekorativnega kamna, pri katerih se lahko odločate med različnimi barvami, vzorci, oblikami in velikostmi, mi pa vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri le-teh.

Dovolite naravnemu kamnu, da na vaši fasadi pusti opazen pečat in razmišljajte izven okvirja ter ustvarite čudovit kamnit zaključek svojega doma, ki s svojim naravnim in brezčasnim videzom poudari individualnost, eleganco in lepoto ter ustvari dovršen videz objekta.

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.

Izpolnite obrazec ali pokličite

Prisluhnemo vašim željam in pričakovanjem ter poiščemo možne rešitve.

Ogled na objektu

Naredimo izmere in svetujemo pri različnih detajlih.

Priprava ponudbe

Upoštevamo želje in ugotovitve s terena ter pripravimo najugodnejšo ponudbo.

Izdelava in montaža

V dogovorjenem roku uresničimo zastavljen načrt.

Pošljite povpraševanje