7 stvari, ki jih morate vedeti o marmorju (številka 5 vas bo zares presenetila)

Naravni kamen najpogosteje uporabljamo v zaključnih fazah gradnje oziroma pri opremljanju. Pa naj bo to dom ali poslovni prostor. Ker je na voljo zares širok spekter, vse od marmorja, granita, apnenca, travertina pa do peščenjaka itd., se pogosto ne moremo odločiti, kateri je za nas najbolj primeren. V seriji nasvetov, ki jih pripravljamo za vas, bomo najprej podrobneje spoznali marmor, ki velja za enega najbolj priljubljenih.

 

Beseda izhaja iz Grčije

Beseda marmor izvira iz antične Grčije. »Marmaron« ali »marmaros« je bil in je še vedno simbol za sijoči oziroma kristalni kamen Grkov. Angleži uporabljajo besedo »marble«, ki pomeni »sije kot«, in so si jo izposodili pri Francozih. Ti marmor imenujejo »marbre«. Naši južni sosedje so si zanj izbrali besedi mermer in mramor. Zelo različne kulture, a zelo podobna imena. Prav vsa pa predstavljajo edinstveni naravni kamen z bleščečo strukturo, ki velja za simbol večne prefinjenosti ter razkošja.

 

Gre za metamorfno kamnino

Marmor je apnenec, ki je nastal v procesu metamorfoze v središču naše Zemlje. Zaradi visokih pritiskov in temperatur je njegov neverjetni sijaj ustvaril edinstveni barvni spekter. Strokovnjaki celo pravijo, da je marmor kamen iz najstarejših delov zemeljske skorje, kar je zelo verjetno tudi razlog, da je tako odporen in vzdržljiv na vse atmosferske razmere. Svoje življenje začne kot apnenec ali dolomit, nato pa se zaradi pritiska in toplote spremeni v trši, gostejši in bolj barvit kamen. Majhni kristali, ki se skrivajo v njegovi strukturi pa so glavni krivci, da ga je možno najti v različnih barvah. In prav te barve so tiste, ki ta naravni kamen delajo tako zelo priljubljen po vsem svetu, saj ga je možno prilagoditi vsakemu dizajnu in materialu.

 

Je status simbola razkošja in kakovosti

Z marmorjem boste povečali vrednost prostora oziroma nepremičnine, v kateri se nahaja. Združuje namreč lepoto, naravnost, trajnost in brezčasnost. Najboljše od vsega je, da marmor poleg vsega zgoraj naštetega velja tudi za edinstvenega in neponovljivega, saj en kos ni enak drugemu, kar mu vrednost še poveča.

 

Vsestransko uporaben

Marmor se uporablja za prekrivanje stenskih in talnih površin, kot tudi stopnic za notranjo in zunanjo uporabo. Stebri, obloženi z marmorjem v notranjosti vašega prostora prinašajo ekskluzivnost in prispevajo h kakovosti celotnega prostora. Že tradicionalno ga uporabljamo za talne obloge, saj so plošče lahko zaradi obdelave zelo različnih oblik, od ploščic najrazličnejših dimenzij do mozaikov. Nikakor pa marmor ni primerna izbira za kuhinjski pult.

 

Na celem svetu ne obstajata niti dve enaki plošči!

Čeprav se nam to zdi nemogoče pa vendar je. Na celem svetu ne obstajata niti dve enaki plošči marmorja. Prav zaradi tega je ta kamen tako edinstven in cenjen, hkrati pa to pomeni, da je priporočljivo biti pazljivi in plošče naročiti iz enake ali podobne šarže.

 

Višja cena

Marmor spada v višji cenovni razred, vendar v zakup dobite visoko kakovost, predvsem pa trajnost. Ne bo zadostil samo vam, ampak bodo v njem uživale tudi naslednje generacije. Sicer pa tudi pri marmorju obstajajo številne cenovne različice.

 

Je enostaven za vzdrževanje

Vzdrževanje marmornih površin je nadvse enostavno. Potrebujemo samo vodo ali kakšno drugo nežno čistilo ter krpo iz mehkega materiala. Po čiščenju površino obrišemo s suho krpo. Kjer je možnost razlitja kakšnih intenzivno barvnih tekočin (sok, rdeče vino, kava…), ga je priporočljiv predhodno impregnirati.

Lepo vabljeni v naš salon Marnit v Hočah, na Miklavški cesti 53 B, kjer si lahko izberete svoj kos, hkrati pa si lahko v razstavnem prostoru, ki vas ne bo pustil ravnodušnih, ogledate še ostale kakovostne in čudovite naravne kamne iz naše ponudbe.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja