Priljubljenost travertina

Kamen travertin je čudovit naravni kamen, ki okolici, v kateri se nahaja, daje resnično lepoto. Ravno to je eden izmed glavnih razlogov, zakaj je tako zelo priljubljen pri opremljanju notranjosti domov in vrtov. Travertin je vrsta sedimentne kamnine, ki je sestavljena iz kalcijevega karbonata. Na videz je podoben lehnjaku, a je od njega manj porozen.

Izloča se v pasovih, najpogosteje pa nastaja v toplih vodnih izvirih in v rekah. Največ te kamnine je nastalo v kvartarju, danes pa se ga, kot gradbeni material, večina pridobi na območju SV Sredozemlja, kjer je zelo pogost. Eden najbolj znanih kamnolomov travertina se nahaja v Tivoliju, poleg njega pa znan še tisti v Guadeloupe Montecello. Ta dva kamnoloma segata še v čas starodavnega Rima.

priljubljenost-travertina-novice

Ste vedeli, da je za zunanja kamnita rebra kupole bazilike svetega Petra v Vatikanu, Michelangelo izbral ravno travertin? Če pogledamo še dlje v zgodovino, pa bomo videli, da so travertin pri gradnji templjev, akvaduktov, spomenikov, javnih kopališč in velikih amfiteatrov, kot je recimo Kolosej, uporabljali tudi Rimljani.

Obdelava

Kamen travertin je eden izmed naravnih kamnov, ki se uporabljajo za tlakovanje poti in vrtnih poti in spada pod vrsto apnenca, ne marmorja. Zanj so značilne številne luknjice in vdolbine na površini. Čeprav so te vdolbinice naravnega izvora, so stene le teh preplastene, tako da voda skozi njih ne prehaja v globino kamna. Je pa njegovo površino mogoče obdelati na različne površine, rezultat pa so poliran, brušen, mat ali peskan kamen. Vsaka od teh vrst lahko vašemu domu da drugačen videz, odvisno od vašega okusa in želja. Poliran travertin recimo, daje bolj uraden videz, medtem, ko travertin z luknjicami daje občutek retro stila. Sicer pa je ta naravni kamen enostaven za rezanje in oblikovanje.

Prednosti

Če želite kvaliteten naraven videz, a zanj niste pripravljeni odšteti veliko denarja, potem je travertin odlična izbira. Ker prihaja v številnih oblikah, od zelo majhnih kosov do velikih plošč, se uporablja za številne arhitekturne predmete, kot so tla, mozaiki, kuhinjske mize, kamini, ogledala, pomivalna korita itd. Kot že omenjeno, je travertin naravni kamen in zato ne obstajata dva enaka dela. Je porozne teksture in zato ne zdrsne, zaradi česar je odlična izbira za vrtne poti in tla ob bazenih. Izredno primeren je tudi za kopalnice, saj absorbira vodo in vlago in je zelo trpežen. Prav zaradi tega bo zdržal veliko dlje, kot večina drugih materialov. Druga od številnih prednosti travertina pa je, da ga je enostavno vzdrževati. Vse, kar je potrebno narediti je, da ga občasno obrišete z vlažno krpo, da odstranite z njega prah.

priljubljenost-travertina-novice-2

Videz in barve

S svojim videzom travertin omogoča ustvarjanje modernega in rustikalnega ambienta. Prisotnost različnih mineralov daje temu kamnu čudovito paleto zemeljskih barv in odtenkov, od svetlejše slonovine do medu in temno rjave barve. Vendar pa travertin nikoli ni enobarven in prav ti odtenki so toplejši, bolj zanimivi in bolj edinstveni. Njegove blage naravne barve lahko dajo eleganco ter mediteranski videz zunanjim in vrtnim elementom. Poleg tega travertin ne izgubi barve, zaradi česar lepota vašega vrta ali notranjosti doma ne bo zbledela skozi čas.