Kateri naravni kamen je pravi zame?

Marmor ali granit? Ali bi morda raje travertin? Kaj pa apnenec, peščenjak, skrilavec ali kvarcit? Kako se odločiti za kamen, ki bo izpolnil vse vaše želje in zahteve? Ker gre za investicijo, ki jo naredite zgolj enkrat ali dvakrat v življenju, odločitev ni preprosta. Zato smo vam pripravili nekaj usmeritev, na podlagi katerih bo vaša odločitev lažja. Potrebno je vedeti, da se naravni kamen najpogosteje uporablja v zaključnih fazah gradnje oziroma pri opremljanju doma ali poslovnega prostora. Številni se namreč odločijo za naravni dekorativni kamen – rustiko na fasadah ali za oblogo notranjih sten, marmor ali granit na stopnicah, notranji in zunanji tlak iz marmorja, granita, travertina, peščenjaka… granit na kuhinjskem pultu … Možnosti je zares veliko.

O vsestranskosti posameznih vrst kamna smo se že razpisali v prejšnjih člankih, ki jih lahko preberete, danes pa bomo nekaj več besed namenili razlikam med marmorjem in granitom, ki veljata tudi za najpogosteje uporabljena naravna kamna ter travertinu, ki prav tako velja za izjemno priljubljenega!

Marmor ali granit?

Najprej k popolnim osnovam. Za lažje razumevanje nadaljevanja, je potrebno razjasniti, kako sta kamnini sploh nastali. Granit spada med enega najvidnejših predstavnikov magmatskih kamnin, medtem ko marmor velja za metamorfno kamnino, ki se je v marmor preobrazila iz apnenca.

Vzrok za njen nastanek je izpostavljenost visokim temperaturam in pritiskom pod površjem zemlje. Ker ga sestavljajo manjša in večja brezbarvna zrnca, se lesketa, najdemo pa ga pretežno v svetlejših odtenkih (bela do svetlo siva, bež …) – obstajajo tudi izjeme, v kolikor vsebuje hematit, ki mu daje rdečkast pridih ali redkeje tudi druge mineralne primesi, ki mu lahko dajo drugo barvo. Pri granitu imamo precej bolj pestro barvno lestvico (vse od svetlo sivih odtenkov pa do črne, tudi rdeče, zelene …), prepoznate pa ga lahko po zrnatem in kristalnem videzu.

Granit je zaradi načina nastanka izredno trdna kamnina. Odporen je na najrazličnejše vremenske vplive, je manj občutljiv na temperaturne spremembe, kemične ter mehanske poškodbe in ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Prav zaradi teh lastnosti se ga najpogosteje uporablja v gradbeništvu in nasploh na zunanjih površinah.

Za lažjo predstavo – granit so, v obliki granitnih kock, pogosto uporabljali za polaganje cest. Ponekod jih uporabljajo še danes. Sicer pa je granit mogoče najti pri izdelavi nagrobnih spomenikov, zunanjih tlakov, stopnic, okenskih polic, kuhinjskih pultov … Če povzamemo – granit boste našli predvsem na površinah, ki so izpostavljene raznolikim vremenskih razmeram in tam, kjer je večja obremenjenost in možnost mehanskih poškodb.

Na drugi strani pa imamo marmor, ki je, v primerjavi z granitom, mehkejša kamnina in jo je zato lažje oblikovati. Zaradi svojih lastnosti ga najpogosteje uporabljamo v notranjih prostorih – pri izdelavi stopnic, stenskih oblog, za oblaganje kaminov, okenskih polic … ob izbiri primerne debeline pa se lahko tudi marmor uporabi za zunanje površine. Ker je narejen iz naravnih mineralov v okolje ne spušča toksinov ali kemičnih ostankov in ima antibakterijske lastnosti, zato se nevarne bakterije po njem ne širijo. V primerjavi z granitom potrebuje nekoliko več vzdrževanja, vendar je le-to kljub temu zelo enostavno. Dovolj sta suha krpa ali voda, pomešana z blagimi čistili, priporočljivo pa je, da se zaščiti z impregnacijskim premazom.

Obema kamninama je skupno to, da ob pravilnem ravnanju in vzdrževanju dosežeta zelo dolgo življenjsko dobo.

Travertin

Če želite bolj naraven videz, potem je travertin odlična izbira. Njegov čar je v naravnih barvah in luknjicah, ki daje občutek mediteranskega okolja. Ker prihaja v številnih oblikah, od majhnih kosov do velikih plošč, se uporablja za številne arhitekturne predmete, kot so tla, mozaiki, klubske mize, kamini, okvirji ogledal, pomivalna korita itd. Travertin je naravni kamen in zato ne obstajata dva enaka kosa. Zaradi svoje porozne teksture je površina manj drseča, zaradi česar je odlična izbira za vrtne poti in tla ob bazenih. Izredno primeren je tudi za kopalnice, saj lahko absorbira in oddaja vlago in je zelo trpežen. Prav zaradi tega bo zdržal veliko dlje, kot večina drugih materialov. Kjer pa je veliko vode (tuš kabina…) je na njegovi površini priporočljivo zapolniti luknjice (z kvalitetno fugirno maso) in ga tudi impregnirati, da na njem ne ostaja vodni kamen. Druga od številnih prednosti travertina pa je, da ga je enostavno vzdrževati. Vse, kar je potrebno narediti je, da ga občasno obrišete z vlažno krpo, da odstranite z njega prah.

S svojim videzom travertin omogoča ustvarjanje modernega in rustikalnega ambienta. Prisotnost različnih mineralov daje temu kamnu čudovito paleto zemeljskih barv in odtenkov, od svetlejše slonovine do medu in temno rjave ter svetlo sive barve. Vendar pa travertin nikoli ni enobarven in prav ti odtenki so toplejši, bolj zanimivi in bolj edinstveni. Njegove blage naravne barve lahko dajo eleganco ter mediteranski videz vašim zunanjim bivalnim prostorom. Poleg tega travertin ne izgubi barve, zaradi česar lepota vašega vrta ali notranjosti doma ne bo zbledela skozi čas.

Ima pa še posebej lep izgled, kadar ima klano površino in se ga uporabi za obloge zunanjih in notranjih zidov (naravni dekorativni kamen)

Naravni dekorativni kamen iz Travertina

Naravni dekorativni kamen oziroma rustika je vedno bolj priljubljen naravni material za oblaganje sten in zidov, saj zaradi svojih lastnosti in videza daje naravni občutek topline, domačnosti in elegance obenem. Uporabimo ga lahko na najrazličnejše načine – tako za polepšanje zunanje prostorov: fasade v celoti ali samo dela, zidov letnih kuhinj ali kaminov, parapetnih zidov … Pogosto ga uporabimo tudi pri gradnji dekorativnih kamnitih zidov ali sten ribnikov … Za oblaganje zidov uporabimo tanjše kose, za zidanje zidov na prostem ali obtežitev zemeljskih poševnin pa masivne kamnite zidake.

Sicer pa je dekorativni kamen svoj prostor našel tudi v notranjosti doma. V notranjih prostorih se ga najpogosteje uporabi na kakšni steni za televizijo, na kaminu, stebrih … Možnosti je ogromno. Kot je ogromno tudi vrst naravnega dekorativnega kamna. Naravni dekorativni kamen se da izdelati tudi iz drugih kamnin kot so apnenec, marmor, skrilavec, kvarcit… in so primerni tako za notranje, kot za zunanje površine. Delimo jih še glede na dizajn in površinsko obdelavo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja