Dekorativni kamen – naravni ali umetni?

Naravni dekorativni kamen ali umetni kamen? Ne glede na to, ali je dekorativni kamen umetni ali naravni, v vsakem primeru izgleda čudovito, če ga uporabite kot detajl v notranjosti doma (na steni v dnevni sobi, v kopalnici) ali zunaj. Oba materiala sta po videzu izjemno privlačna in prijetna. 

Kakšna pa je razlika med njima?

 • Umetni dekorativni kamen je izdelan iz mavca ali betona. Videz naravnega kamna dosežemo z vlivanjem v kalup, vendar je nemogoče zagotoviti, da bo vsak izgledal drugače, zato je hitro dosežen učinek monotonosti.
 • Izdelava naravnega dekorativnega kamna je pa precej zahtevnejša. Najprej ga je potrebno izkopati v kamnolomu, ga pripraviti za razrez in šele potem dobi končni videz, ki je edinstven in prav nič monoton. Namreč, nemogoče je, da bi se našla dva popolnoma enaka.
 • Izdelava umetnega dekorativnega kamna je tako enostavnejša, posledično pa tudi slabša.
Naravni dekorativni kamen

7 razlogov, zakaj se odločiti za naravni dekorativni kamen in ne umetnega

 1. Estetski videz
  Kamen je naravni material. Posamezne lastnosti določajo vrsto in kakovost mineralov, ki sestavljajo določeno vrsto naravnega kamna. Tudi zato ima le-ta veliko prednost pred ostalimi gradbenimi materiali, saj ga je mogoče kombinirati s prav vsemi. Naravni kameni ni industrijski proizvod, ima svoje naravno poreklo in kaže svojo barvito zgodovino.
 1. Primeren za vsak dom
  Naravni dekorativni kamen kot gradbeni material ne vsebuje nobenih zdravju škodljivih snovi in sestavin, ki bi kakorkoli onesnaževale okolje. Je popolnoma varen za uporabo, ni vnetljiv material in ne sprošča nobenih snovi, ki bi bile nevarne za zdravje v primeru požara. Polega vsega tega naravni kamen pred uporabo ne potrebuje nobenih pomožnih ali sekundarnih snovi, kot so razni okolju neprijazni in nevarni premazi.
 1. Raznolikost naravnega kamna
  V naravi ne najdemo nobenega drugega gradbenega materiala, ki bi imel toliko različnih struktur in barv, kot jih ima naravni kamen. Zaradi površinskih številnih procesov je njegova raznolikost skoraj neomejena. Širok izbor je eden izmed ključnih razlogov, da lahko gradbeniki in arhitekti omogočijo in prilagodijo naravni kamen vsakemu ambientu in okolju. Naravni kamen je tako najpogosteje prva izbira, zaradi svojih izjemnih vizualnih in tehničnih lastnosti, ker je primeren za vsako ureditev in zahtevo, ki jo mora gradbeni material izpolnjevati.
 1. Kakovost in večnost
  Med tem, ko nekateri gradbeni materiali skozi leta izgubijo svojo privlačnost, kakovost in sijaj, pa kamen ohranja svojo naravno lepoto, barvo in teksturo vrsto let. Mnoge vrste naravnega kamna so kot vino in svojo popolno eleganco dobijo šele po nekaj letih. Vzdrževanje naravnega kamna je enostavno in ugodno. Njegov rok trajanje je izjemno dolg, s kakovostnim načrtovanjem in gradnjo pa lahko stavbe iz naravnega kamna trajajo več tisoč let, kar je razvidno tudi iz zgodovine.
 1. Tridimenzionalnost
  Naravni kamen je tridimenzionalen, zaradi 3D oblikovanja in njegove transparentne površine, ki ustvarja zanimiv učinek svetlobe in sence. Takšne plošče naravnega kamna so zelo vpadljive in jih je najbolj zanimivo uporabiti za stenske obloge svojega doma.
 1. Varčevanje z energijo
  Naravni kamen ima zelo dobro toplotno prepustnost in visoko zmogljivost shranjevanja toplote, saj ima najboljši izkoristek pri talnem ogrevanju prostorov. Za zunanjost priporočamo svetle odtenke, ki odbijajo toploto in s tem ne segrevajo okolice, ter notranjih prostorov.
 2. Razumna cena
  Če je cena naravnega kamna tista, ki bo prevesila tehtnico, potem nujno razmislite o sledečih dejstvih. Namreč, če se skupni stroški gradbenih materialov seštejejo za obdobje 30 let in več, so izračuni pokazali, da naravni kamen ni dražji od podobnih sintetičnih materialov. Razmeroma nekoliko večja naložba na začetku je tudi hitro poplačana. Razmislite tudi o nizkih stroških vzdrževanja in nenavadno dolgi življenjski dobi naravnega kamna.

V kolikor vas ti razlogi še vedno niso prepričali, pa vabljeni v naš salon Marnit na Miklavški cesti 53B v Hočah, kjer vas bomo popeljali čez široko izbiro naravnega kamna, da se o vsem napisanem prepričate na lastne oči.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja