Kako očistiti marmor?

Marmor je kamnina, ki upodablja eleganco, prefinjenost in dvigne estetsko vrednost prostora, v katerem se nahaja. Nudi široko paleto vzorcev in sovpada z različnimi slogi oblikovanja, zato je ta naravni kamen izjemno priljubljen. Kako pa je s čiščenjem in vzdrževanjem? Preverili smo, kakšna nega je potrebna, da marmornate površine ohranijo brezčasen izgled in sijaj.

Marmor je porozen kamen, ki bo le ob pravilni negi ohranil čudovit, trajen izgled. Mehka struktura sicer pomeni lažjo obdelavo kamnine, a po drugi strani poveča dovzetnost na madeže, praske in druge poškodbe. Zato je potrebno biti pazljiv pri izbiri izdelkov in metod za čiščenje marmorja.

velika skala iz marmorja

Marmor je apnenčasta metamorfna kamnina, sestavljena predvsem iz kalcijevega karbonata.

Marmor je lep in brezčasen naravni kamen, ki se uporablja za prekrivanje pultov, miz, tal, prh … Možnosti uporabe so številne. Čeprav tega materiala ni nujno težko očistiti, zahteva pravilno rokovanje. Pripravili smo seznam nasvetov in trikov, s pomočjo katerih boste zagotovili ustrezno nego in preprečili poškodbe marmorja v različnih prostorih.

Ste vedeli, da lahko madeže v marmorju odstranimo z moko ali škrobom? To bo madež izsušilo, ob enem pa ne bo na kamnu pustilo posledic.

Blaga sredstva za čiščenje

Najpomembnejša stvar, ki je potrebno upoštevati pri vzdrževanju marmorja, je, da se ne poslužujemo močnih sredstev za čiščenje. Nikoli ne uporabljamo abrazivnih čistil ali grobo tkanih krp, ki bi lahko opraskale marmor. Izogibajmo se izdelkom, ki vsebujejo limono, kis ali druge kisline. Uporaba zrnatih čistil, ki vsebujejo abrazivne delce, in grobo tkanih krp prav tako opraskajo površino marmorja.

Marmorne površine čistimo z mehkimi bombažnimi krpami ter z nevtralnimi čistili. Obstajajo namenska sredstva za čiščenje marmorja, vendar se dobro obnese običajen detergent za posodo. Majhno količino detergenta zmešamo z vodo v steklenički z razpršilom ali preprosto kanemo nekaj kapljic na mokro krpo. Marmorno površino obrišemo z mehko krpo in takoj speremo. Po čiščenju je potrebno marmor osušiti z mehko krpo, da preprečimo sledove in madeže vode. S poliranjem povečamo sijaj.

Hitra sanacija madežev

Takoj ko pride do razlitja, je potrebno reagirati. Ko se tekočina razlije po marmorni površini, jo popivnamo. Pozorni bodite, da tekočine med brisanjem razmažete in razširite po večji površini, temveč jo le popivnate s papirnato brisačo. Površino takoj speremo z mešanico vode in blagega mila za pomivanje posode. Spiramo tako dolgo, dokler madež ne izgine. Nato področje temeljito osušimo z mehko krpo. Še posebej hitro je potrebno reagirati, ko pride do razlitja alkohola ali citrusov.

Preventiva je korak v pravo smer

Preventiva je boljša kot kurativa tudi, ko je govora o negi marmorja. Uporaba podstavkov za kozarce, zlasti tiste, ki vsebujejo alkohol ali citrusove sokove, in podstavkov za vroče posode prepreči neželene poškodbe. Ustrezno zaščito pred poškodbami nudita tudi impregnacija s primernimi zaščitnimi premazi in tesnjenje.

Ustrezna nega marmorja v različnih prostorih

Zgornja priporočila so skupna za nego večine marmornih površin. Je pa potrebno upoštevati posebnosti vzdrževanja glede na prostor, v katerem je marmor uporabljen.

Kako očistiti marmorna tla?

Notranja marmornata tla potrebujejo redno nego, saj so nagnjena k praskam. Pogosto jih je potrebno obrisati s čisto, neobdelano suho krpo za prah. Tako poskrbimo za zaščito pred peskom in umazanijo. Če uporabljamo sesalnik na marmornih tleh, se je potrebno prepričati, da priključki in kolesa ne bodo pustili poškodb. Za trdovratnejšo umazanijo lahko uporabimo parni čistilec, vendar je potrebno biti previden. Površino marmorja moramo po čiščenju dobro osušiti.

Nedrseče preproge ali predpražniki, nameščeni ob vhodih in izhodih, so dobra ideja, da preprečimo prenos umazanije v prostor. Pohištvo postavite na podloge ali podstavke, da preprečite vdolbine in praske.

očiščena marmorna tla v kuhinji

Kako očistiti marmorne pulte?

Pulti iz marmorja so poseben izziv, saj kuhanje pogosto vključuje uporabo kislih sestavin. Vedno uporabimo desko za rezanje, smiselno je razmisliti tudi o silikonskih podlogah, ki preprečijo direktno razlitje po pultu. Pri razlitju kislih tekočin, kot so limonin sok, kis ali paradižnikov sok, reagirajte takoj. Čeprav je marmor odporen na vročino, kljub temu priporočamo uporabo podstavkov pod vročimi ponvami in lonci.

kopalniški pult iz marmorja

Kako očistiti marmorno mizo?

Namizni marmor je izpostavljen podobnim tveganjem kot pult. Vedno uporabljajte podstavke, ne glede na to, ali so kozarci, posode in druga kuhinjska oprema, vroči ali hladni. Razlitje saniramo takoj, ko se zgodi. Očiščeno površino obrišemo do suhega, da preprečimo sledove vode.

Kako očistiti marmorno prho?

Pri marmorju v kopalnici je potrebno preprečiti nastanek mila. Stene prh iz marmorja zahtevajo posebno pozornost. Da preprečimo nabiranje ostankov mila, je priporočljivo redno čiščenje po vsakem tuširanju. Pomagamo si lahko z nežnim strgalom. V kolikor umazanije ne moramo odstraniti na ta način, pa posežemo po namenskih sredstvih za globinsko čiščenje, da se umazanija razgradi. Tudi tukaj lahko uporabite parni čistilec, vendar ne pozabite, da območje takoj zatem obrišite in posušite.

kopalnica iz belega marmorja

Ker je preventiva tako velik del ohranjanja marmorja, vam bodo naši svetovalci pravilno nego in vzdrževanje z veseljem približali.

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.