Ste vedeli ta dejstva o granitu?

 

Lepota, vzdržljivost, trdnost … in še številne druge pozitivne lastnosti! Te v naš dom prinaša granit in prav zato ga toliko posameznikov izbere za svojo hišo ali stanovanje. Granit je naravni kamen, ki je zaradi svoje sestave eden izmed najpogostejših in tudi tehnično najpomembnejših. Zaradi strukture, barvne raznolikosti, trdote in časovne obstojnosti, je več kot primeren tako za notranje, kot zunanje površine. Čeprav gre za izredno poznano in priljubljeno kamnino, smo prepričani, da teh zanimivosti o granitu niste vedeli.

  1. Granit je bil uporabljen v številnih znanih strukturah

Ta naravni kamen so uporabili za gradnjo nekaterih najbolj znanih struktur na svetu. Uporabljen je pri številnih znamenitostih v različnih državah, vse od Združenih držav Amerike do Kitajske. Iz granita je zgrajena tudi osnova kipa Svobode v New Yorku, obrazi ameriških predsednikov so izklesani v gori Rushmore, ki je prav tako granitna.

  1. Na voljo je v številnih različnih barvah in naravnih vzorcih

Kadar pomislimo na granit, veliko ljudi pomisli na beli, črni, bež ali pa morda siv granit. Čeprav so tudi te barve v naših domovih čudovite, je pa izbire še veliko več! Granit je namreč na voljo še v številnih drugih barvah, kot so roza, zelena in modra. Prav tako je na voljo v različnih slogih oziroma ima lahko različne vzorce.

  1. Je izredno vzdržljiv naravni kamen

Ker je granit tako trdna kamnina, lahko poškoduje kuhinjske nože, če pri rezanju morda niste dovolj previdni. V kolikor imate granitne kuhinjske pulte, raje uporabite rezalne deske. Nanj lahko celo odložite vroče posode in ponve, brez, da bi vas skrbelo, da bi vročina poškodovala kamen. Če želite biti popolnoma previdni pa lahko še zmeraj uporabljate kuhinjske podloge. Na Mohsovi trdotni lestvici, kjer število 1 predstavlja najmehkejše materiale in število 10 najbolj trdne, se granit umešča na kar 8 mesto!

  1. Povsem preprosto ga je vzdrževati

Granit je zagotovo najbolj preprost naravni kamen kar se tiče vzdrževanja. Edino pravo vzdrževanje, za katerega morajo lastniki poskrbeti je čiščenje in ponovno tesnjenje spojev med ploščami in steno, ko je le-to potrebno. Seveda je priporočljivo uporabiti čistila, ki so granitu namenjena.

Granit bo vašemu domu dal dodano vrednost, saj gre za material, ki je zelo zaželen. Predstavlja namreč eleganco in tisto nekaj več, kar običajno iščemo, ko opremljamo dom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja