Na to morate biti pozorni pri čiščenju naravnega kamna!

Izdelki iz naravnega kamna simbolizirajo trajnost oziroma večnost. Naša želja je, da čim dlje ohranite prvotni izgled in dobro stanje, kar boste dosegli s pravilnim negovanjem in zaščito. Kako se lotiti čiščenja in na kaj biti pozorni pri tem pa v nadaljevanju.

 

Da bi čim dlje ohranili lep in zdrav videz kamna je pomembno, da uporabljate čistila, ki so namenjena tovrstnemu materialu. Čistila z visoko vsebnostjo pH, belila in podobna nikakor niso primerna, saj lahko kamnino razbarvajo ali na njej povzročijo kakšne druge poškodbe. Za vsakodnevno čiščenje naravnega kamna obstajajo posebej narejena čistila za to, ki jih lahko dobite tudi pri nas. Poleg nežnega čistila, pa za čiščenje naravnega kamna potrebujete še mehko krpo iz mikro vlaken, ki površine ne bo poškodovala.

 

V vsakem domu obstajajo prostori, ki so v rabi pogosteje kot drugi. Takšni prostori oziroma območja se prej umažejo, zato jih je potrebno pogosteje čistiti. Samo tako boste preprečili, da bi se vanje »zažrla« umazanija.

 

Površina naravnega kamna je lahko žgana in se običajno uporablja zunaj, saj ima tudi protizdrsno funkcijo, lahko pa polirana in se običajno uporablja v notranjosti domov. Slednja, polirana, zahteva več vzdrževanja kot žgana. Redna uporaba npr. tal, kjer se nahaja poliran naravni kamnen, zahteva tudi redno čiščenje, saj boste samo tako ohranili sijoč videz, ki ga premore ta material. Lesk lahko zmanjša tudi politje kakšnega parfuma, alkoholne pijače … Ampak brez skrbi, saj se da kamnu lesk povrniti.

 

Pesek in umazanija lahko, sploh, če je površina naravnega kamna polirana, pustita kakšno poškodbo v obliki prask. Zato priporočamo, da pred vhodom nastavite predpražnik, s pomočjo katerega boste s podplatov očistili večje koščke in zmanjšali možnosti poškodb.

 

Sicer pa vzdrževanje naravnega kamna spada med manj zahtevne. Če potrebujete dodatne informacije, ki bodo olajšale vaše delo nas kontaktirajte na komercala@marnit.si.