Granit, vsestranski naravni kamen

Lepota, vzdržljivost, trdnost … in še številne druge pozitivne lastnosti. Te v naš dom prinaša granit in prav zato ga toliko posameznikov izbere za svojo hišo ali stanovanje.

Granit je naravni kamen, ki je zaradi svoje sestave eden izmed najpogostejših in tudi tehnično najpomembnejših gradbenih materialov.

Zaradi strukture, barvne raznolikosti, trpežnosti in časovne obstojnosti, je več kot primeren tako za notranje, kot tudi za zunanje površine. Zahvaljujoč svojemu naravnemu pridihu ter občutku razkošja, pa velja za enega najbolj priljubljenih naravnih kamnov.

Granit

Lastnosti granita

Granit je kamnina, ki sestavlja velik del kontinentalne skorje in se uvršča med magmatske kamnine. Njegovo poimenovanje izvira iz besede granum, ki pomeni zrno in označuje njegovo zrnasto sestavo.

Nastal je s prodiranjem magme skozi razpoke na zemeljsko površje, v več zgodovinskih obdobjih. Minerali tekoče magme so se pod vplivom velikih pritiskov kristalizirali, zaradi česar ima kamnina značilno kristalasto strukturo.

Najstarejšega  najdemo na Švedskem, v Veliki Britaniji in Arizoni. Zaradi načina nastanka, velja za izredno trdno kamnino in mnoge prepriča prav njegova trpežnost – do živega mu namreč ne pridejo madeži, kemične ali mehanske poškodbe, niti vročina.

 

Naravni kamen granit

Prav tako je odporen na številne vremenske vplive in je veliko manj občutljiv na temperaturne spremembe kot druge naravne kamnine.

Ločimo različne načine obdelave, lahko je poliran, krtačen in žgan. Granitne plošče so na voljo v raznoliki paleti barv, vzorcev in cenovnih razredov, tako da so pogosta izbira naših strank.

Vrste granita

Granitne plošče predstavljajo odlično izbiro za vsak slog oblikovanja. Vsaka granitna plošča je unikat, noben kos namreč ni enak drugemu.

Izbiramo lahko med številnimi teksturami, vzorci in barvnimi odtenki. Od bogatih zemeljskih tonov, živahnih odtenkov zelene, modre, rdeče ali rumene do bolj osnovnih tonov črne, sive in bele barve.

Zagotovo boste v široki ponudbi podjetja Marnit našli granitno ploščo, ki se bo odlično podala k preostalim komponentam vaših prostorov.

Granit lahko delimo glede na velikost zrn – drobnozrnat (velikost zrn cca. 2 mm), srednje zrnat (velikost zrn je od 2 do 5 mm) ter grobo zrnat (velikost zrn presega 5 mm). Velja, da manjše kot je zrno, večja je trdnost in stabilnost granita.

Vzdrževanje

Granit ne odlikujeta zgolj trpežnost in edinstven izgled, temveč tudi preprosto vzdrževanje. Zadostuje zgolj redno čiščenje in tesnjenje spojev med ploščami, ki preprečuje vdor neželenih madežev in tekočine.

Pogostost tesnjenja je odvisna od vrste, nekatere zahtevajo pogostejše tesnjenje kot druge. Na splošno velja, da je granitne plošče potrebno tesniti približno enkrat letno.

Številne možnosti uporabe granita

Granit velja za enega najbolj vsestransko uporabnih naravnih materialov. Svoje mesto najde tako v notranjosti, kot tudi zunanjosti objektov. Pogosto so ga uporabljali za polaganje cest. Še vedno ga lahko opazimo na trgih številnih slovenskih mest, ki so narejeni iz granitnih kock.

V nadaljevanju pa preverite, kje vse ga lahko uporabite sami.

Granit je zelo pogosta izbira, ko se odločamo za material zunanjih in notranjih okenskih polic. Je namreč izjemno odporen na vremenske razmere, v stiku z vodo, soncem ali svetlobo ne reagira kemično, prav tako pa ne pušča oksidacije na fasadah, kar je sicer precej pogost pojav.

Granitne police

Kamnite stopnice iz granita so prav tako primerne za notranjost in zunanjost objekta. Znotraj se običajno uporablja poliran granit, zunaj pa žgan, ki ima tudi protizdrsno funkcijo.

Razlogov, zakaj so stopnice iz granita tako priljubljene je več – zaradi naravnega videza dajejo občutek unikata in elegance ter veljajo za odporen material, ki je preprost za vzdrževanje ter čiščenje.

Granitne stopnice

Zunanji tlaki morajo biti iz vzdržljivih materialov, saj so poleg vseh obremenitev izpostavljeni še spremenljivim vremenskim pogojem, zato je granit zagotovo prva in prava izbira. Obenem granit kot zunanji tlak velja za estetsko pridobitev, ki popestri okolico, v kateri se nahaja.

Zunanji tlaki iz granita

Po meri izdelan kuhinjski pult iz granita daje prostoru prefinjen in brezčasen videz, na voljo pa je v različnih variacijah. Zaradi svoje trdnosti in obstojnosti mu voda, ostrina rezil in vroče posode ne pridejo do živega. Poškodbe tako skorajda niso mogoče, ponaša pa se tudi z dolgo življenjsko dobo.

Granitni pulti

Granit je pogosta izbira tudi pri izdelavi nagrobnih spomenikov. Kot smo že večkrat omenili, je razlog ta, da ne potrebuje posebnega vzdrževanja, je odporen in velja za večno kamnino. Spomenike izdelamo po naročilu, pri izdelavi pa prisluhnemo tudi željam strank.

Granitni spomeniki

Kvalitete in prednosti granita

 1. Trajnost. Najboljše sorte drobnozrnatega granita začnejo kazati prve znake uničenja po več kot 500 letih, zato ga pogosto imenujejo kar »večni« kamen.
 2. Trdnost. Granit je zelo odporen na trenje, stiskanje in obrabo. Je zelo gost in vzdržljiv kamen.
 3. Odporen je na vremenske vplive in kisline. Granit je idealen kamen za zunanjo dekoracijo zgradb.
 4. Nepremočljiv. Granit praktično ne absorbira vlage, zato je granit kot nalašč za oblaganje nasipov.
 5. Prijazen do okolja. Gre za sevalno varen kamen, ki je primeren za vse vrste gradenj brez omejitev.
 6. Bogata tekstura. Je nebrušen, grob kamen, ki absorbira svetlobo.
 7. Združljiv z drugimi materiali. Granit se odlično ujema z lesom, kovino, keramiko in drugimi materiali, ki se uporabljajo v sodobni gradnji. “Prilega” se v katerokoli notranjosti – od klasične do moderne.
 8. Bogata barvna paleta. Najpogostejši je sivi granit, obstajajo pa tudi rdeč, roza, oranžen, modrikasto siv in modrikasto zelen.

Tega o granitu zagotovo niste vedeli!

Že razmišljate, kje bo granit našel svoje mesto tudi v vašem domu in njegovi okolici? Predstavljamo vam nekaj najbolj zanimivih načinov uporabe.

 • Iz granita je izdelan podstavek, na katerem stoji Kip svobode.
 • Tudi tretja najvišja gora na svetu, Kangchenjunga v Himalaji (8586 m), je iz granita.
 • Zaradi granita je bila zgrajena prva komercialna železnica v ZDA.
 • Granit je nepogrešljiv material celo v športu – iz njega so na primer izdelani kamni za curling.
 • Zgodovinska rezidenca španskega kralja San Lorenzo de El Escoria je največja zgradba, ki je narejena iz sivega granita.
 • Ta živ material razbremeni psihološki stres in v dom prinese udobje, mir in udobje.

 

Izberite brezčasno kamnino – granit! Njegov klasičen, osupljiv in edinstven izgled poskrbi, da bo vaš dom navduševal tudi v prihodnjih letih. Prepriča s svojo vsestransko uporabnostjo, vzdržljivostjo, enostavnim vzdrževanjem in raznoliko paleto vzorcev.

Obiščite nas na Miklavški cesti 53 B, kjer si lahko v čudovitem razstavnem prostoru, granitne plošče ogledate tudi v živo.

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo