Vsestranski granit

Naravni kamen granit velja za enega najbolj vsestranskih naravnih kamnov. Preden se spustimo v podrobnosti in vam predstavimo različne možnosti njegove uporabe poglejmo, za kakšno kamnino sploh gre. 

Granit je ena najbolj poznanih in najpogosteje uporabljenih kamnin magmatskega izvora. To pomeni, da je nastala s prodiranjem magme skozi razpoke na zemeljsko površje. Minerali tekoče magme so pod vplivom velikih pritiskov kristalizirali, zaradi česar ima granit značilno kristalasto strukturo.

Zaradi svojih karakteristik granit velja za enega najbolj kakovostnih naravnih materialov, ki ga je mogoče uporabiti v zelo različne namene. Trdota in odpornost sta tisti lastnosti, zaradi katerih je izjemno priljubljen v gradbeništvu. Iz enakih razlogov pa se pogosto uporablja za oblaganje zunanjih površin, je pa njegova uporaba še bolj vsestranska.

Naravni kamen granit in njegova uporaba

V podjetju Marnit imamo na voljo veliko izbiro granita – med seboj se razlikuje po barvah, vzorcih, cenovnem razredu, obdelavi (lahko je poliran, krtačen ali žgan).

 • Okenske police
  Granit svoje mesto zelo pogosto najde na okenskih policah. Razlog za to je, da je zelo dobro odporen na vremenske razmere in da v stiku z vodo, soncem ali svetlobo ne reagira kemično, prav tako pa ne pušča oksidacije na fasadah, kar je sicer precej pogost pojav.

 • Stopnice
  Stopnice iz granita so primerne tako za notranjost kot zunanjost objekta. V notranjosti se običajno uporablja poliran granit, zunaj pa žgan, ki ima tudi protizdrsno funkcijo. Razlogov, zakaj so stopnice iz granita tako priljubljene je več – zaradi naravnega videza dajejo občutek unikatnosti in elegantnosti ter veljajo za odporen material, ki je preprost za vzdrževanje ter čiščenje.

 • Zunanji tlaki
  Zunanji tlaki morajo biti iz vzdržljivih materialov, saj so poleg vseh obremenitev izpostavljeni še spremenljivim vremenskim razmeram, zato je granit zagotovo prva in prava izbira. Obenem granit kot zunanji tlak velja za estetsko pridobitev, ki popestri okolico, v kateri se nahaja.

 • Kuhinjski pulti
  Po meri izdelan kuhinjski pult iz granita daje prostoru moderen in eleganten videz, na voljo pa je v različnih variacijah. Zaradi svoje trdnosti in obstojnosti mu voda, ostrina rezil, vroče posode … ne pridejo do živega. Poškodbe tako skorajda niso mogoče, njegova življenjska doba pa je zelo dolga.

 • Nagrobni spomeniki
  Granit se zelo pogosto uporablja tudi pri izdelavi nagrobnih spomenikov. Kot smo že večkrat omenili, je razlog ta, da ne potrebuje posebnega vzdrževanja, je odporen in velja za večno kamnino. Spomenike izdelamo po naročilu, pri izdelavi pa prisluhnemo željam strank.

Kot lahko vidite, je sam naravni kamen granit zares zelo vsestranski, kot tudi njegova uporaba. Preden se odločite, kam ga boste vgraditi in za katerega se boste odločili, vas vabimo da se oglasite v naši poslovalnici in se posvetujete s strokovnjaki, saj boste samo tako resnično zadovoljni s končnim izdelkom in boste dobili točno tisto, kar želite.