Granit

Naravni kamen granit je zaradi svoje trpežnosti, vsestranske uporabe, naravnega pridiha ter občutka razkošja še vedno eden izmed najbolj priljubljenih materialov. V tokratnem zapisu preverite, za kakšno kamnino sploh gre, katere so tiste lastnosti, ki prepričajo ter kje vse se granitne plošče uporabljajo.

Lastnosti granita

Granit je kamnina, ki sestavlja velik del kontinentalne skorje in se uvršča med magmatske kamnine. Njegovo poimenovanje izvira iz besede granum, ki pomeni zrno in označuje njegovo zrnasto sestavo. Nastal je s prodiranjem magme skozi razpoke na zemeljsko površje, v več zgodovinskih obdobjih. Minerali tekoče magme so se pod vplivom velikih pritiskov kristalizirali, zaradi česar ima kamnina značilno kristalasto strukturo. Najstarejšega  najdemo na Švedskem, v Veliki Britaniji in Arizoni. 

Zaradi načina nastanka, velja za izredno trdno kamnino in mnoge prepriča prav njegova trpežnost – do živega mu namreč ne pridejo madeži, kemične ali mehanske poškodbe, niti toplota. Prav tako je odporen na številne vremenske vplive in je veliko manj občutljiv na temperaturne spremembe kot druge naravne kamnine. Ločimo različne načine obdelave, lahko je poliran, krtačen ali žgan. Granitne plošče so na voljo v raznoliki paleti barv, vzorcev in cenovnih razredov, tako da so pogosta izbira naših strank. 

Vrste granita

Granitne plošče predstavljajo odlično izbiro za vsak slog oblikovanja. Vsaka granitna plošča je unikat, noben kos namreč ni enak drugemu. Izbiramo lahko med številnimi teksturami, vzorci in barvnimi odtenki.  Od bogatih zemeljskih tonov, živahnih odtenkov zelene, modre, rdeče ali rumene do bolj osnovnih tonov črne, sive in bele barve. Zagotovo boste v ponudbi podjetja Marnit našli granitno ploščo, ki se bo odlično podala k preostalim komponentam vaših prostorov.

 

Vzdrževanje

Granit ne odlikujeta zgolj trpežnost in edinstven izgled, temveč tudi preprosto vzdrževanje. Zadostuje zgolj redno čiščenje in tesnjenje spojev med ploščami, ki preprečuje vdor neželenih madežev in tekočine. Pogostost tesnjenja je odvisna od vrste, nekatere zahtevajo pogostejše tesnjenje kot druge. Na splošno velja, da je granitne plošče potrebno tesniti približno enkrat letno. 

Številne možnosti uporabe granita

Granit velja za enega najbolj vsestransko uporabnih naravnih materialov. Trdota in odpornost sta tisti lastnosti, zaradi katerih je izjemno priljubljen v gradbeništvu. Svoje mesto najde tako v notranjosti, kot tudi zunanjosti objektov. Pogosto so ga uporabljali za polaganje cest. Še vedno ga lahko opazimo na trgih številnih slovenskih mest, ki so narejeni iz granitnih kock. V nadaljevanju preverite, kje vse ga lahko uporabite sami!

Okenske police

Granit je zelo pogosta izbira, ko se odločamo za material zunanjih in notranjih okenskih polic. Je namreč izjemno odporen na vremenske razmere, v stiku z vodo, soncem ali svetlobo ne reagira kemično, prav tako pa ne pušča oksidacije na fasadah, kar je sicer precej pogost pojav.

Kamnite stopnice

Kamnite stopnice iz granita so prav tako primerne za notranjost in zunanjost objekta. Znotraj se običajno uporablja poliran granit, zunaj pa žgan, ki ima tudi protizdrsno funkcijo. Razlogov, zakaj so stopnice iz granita tako priljubljene je več – zaradi naravnega videza dajejo občutek unikata in elegance ter veljajo za odporen material, ki je preprost za vzdrževanje ter čiščenje.

Zunanji tlaki

Zunanji tlaki morajo biti iz vzdržljivih materialov, saj so poleg vseh obremenitev izpostavljeni še spremenljivim vremenskim pogojem, zato je granit zagotovo prva in prava izbira. Obenem granit kot zunanji tlak velja za estetsko pridobitev, ki popestri okolico, v kateri se nahaja.

Kuhinjski pulti

Po meri izdelan kuhinjski pult iz granita daje prostoru prefinjen in brezčasen videz, na voljo pa je v različnih variacijah. Zaradi svoje trdnosti in obstojnosti mu voda, ostrina rezil, vroče posode ne pridejo do živega. Poškodbe tako skorajda niso mogoče, ponaša pa se tudi z dolgo življenjsko dobo. 

Kuhinjski pult iz granita

Nagrobni spomeniki

Granit je pogosta izbira tudi pri izdelavi nagrobnih spomenikov. Kot smo že večkrat omenili, je razlog ta, da ne potrebuje posebnega vzdrževanja, je odporen in velja za večno kamnino. Spomenike izdelamo po naročilu, pri izdelavi pa prisluhnemo željam strank.

Tega o granitu zagotovo niste vedeli!

Že razmišljate, kje bo granit našel svoje mesto tudi v vašem domu in njegovi okolici? Za konec preberite šest zanimivih načinov uporabe, ki vas bodo zagotovo presenetili! 

  1. Iz granita je izdelan podstavek, na katerem stoji Kip svobode.
  2. Tudi tretja najvišja gora na svetu, Kangchenjunga v Himalaji (8586 m), je iz granita. 
  3. Zaradi granita je bila zgrajena prva komercialna železnica v ZDA. Ste že kdaj slišali za Granit Railway v Quincyu?
  4. Granit je nepogrešljiv material celo v športu – iz njega so na primer izdelani kamni za curling.
  5. Zgodovinska rezidenca španskega kralja San Lorenzo de El Escoria je največja zgradba, ki je narejena iz sivega granita.
  6. Rushmore je granitni batolit v ameriškem gorovju Black Hills. Gre za znameniti spomenik, ki predstavlja ameriške predsednike Georga Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodora Roosevelta in Abrahama Lincolna.
Rushmore iz granita

Izberite brezčasno kamnino, izberite granit! Njegov klasičen, osupljiv in edinstven izgled poskrbi, da bo vaš dom navduševal tudi v prihodnjih letih. Prepriča s svojo vsestransko uporabnostjo, vzdržljivostjo, enostavnim vzdrževanjem, in raznoliko paleto vzorcev. Obiščite nas na Miklavški cesti 53 B, kjer si lahko v čudovitem razstavnem prostoru ogledate raznoliko granitnih plošč tudi v živo.