Kamnita fasada – iz naravnega kamna

V Sloveniji je kamnite fasade najbolj pogosto mogoče zaslediti na Primorskem. Razlog je ta, da gre za izredno obstojen material, ki objekt varuje pred intenzivnimi vremenskimi razmerami, hkrati pa je še prijeten na pogled.

Kamen je naravni material, ki je zelo obstojen in fasada, narejena iz naravnega kamna, bo brez obnavljanja zdržala vrsto let. Dodatna prednost pa je tudi ta, da je na pogled izjemno lepa, kar celoten objekt dodatno popestri in ga naredi še bolj opaznega.

V naravni kamen lahko oblečemo celotno fasado, ali pa samo del. Odvisno od naših želja. Kamnito fasado lahko na steno pritrdimo na dva različna načina, in sicer:

  1. kamen se na konstrukcijo pritrdi neposredno z različnimi vezivi.
  2. Kamen se na fasado pritrdi preko podkonstrukcije – to drugače imenujemo tudi prezračevana fasada in je pogostejša. V tem primeru je kamen od notranjega zidu odmaknjen nekaj centimetrov.

 

Naravni kamen poveča vrednost nepremičnine

Naravni kamen, uporabljen na pravi način, bo povečal vrednost vaše nepremičnine, ne glede na to, ali gre za novejši ali starejši objekt. Številni, ko pomislijo na naravni kamen, pomislijo na velike in hladne prostore. A je naravni kamen veliko več kot le to.

Naravni kamen lahko uporabite tudi na drugačne načine

Zunaj lahko naravni kamen uporabite na zelo različne načine. A vendar, ko se odločate za tip naravnega kamna, morate upoštevati okolico in ponebne razmere. Če živite na območju z močno pripekajočim soncem, nikar ne kupite kamna v temnih barvah, saj absorbira toploto in je zato poleti zelo vroč. Imejte v mislih tudi, da nekatere vrste kamna drsijo, še posebej v primeru, če so mokri. Takšnih nikar ne polagajte ob bazenih in drugih vodnih površinah, saj lahko pide do zdrsov in poškodb.

Stranke se pri izbiri naravnega kamna za ureditev okolice najpogosteje odločajo za granit, peščenjak in travertin. Ti so zaradi svojih lastnosti zelo priljubljeni za obloge teras, stopnišč, tal, sten, fasad … So trdi, obstojni in odporni na različne vremenske razmere. Z okolico se odlično zlijejo, saj omogočajo poigravanje z različnimi vzorci.