Ideje za urejanje okolice z naravnim kamnom

Februar se še ni niti dobro začel, mi pa že govorimo o urejanju okolice. Kot izgleda, se zima kljub vsemu počasi poslavlja, vsaj v nižinah. S tem pa prihaja čas, ko bomo ponovno začeli razmišljati o urejanju okolice. Lično urejena okolica v nas vzbuja dobro počutje in nam daje prostor, kjer se lahko sprostimo po napornem dnevu. Prav zato priporočamo, da si za njeno ureditev vzamete dovolj časa in tehtno premislite o vsakem koraku.

Prvi korak – izbira materiala

Ena prvih odločitev, ki jo boste morali sprejeti, je izbira materiala, ki ga boste uporabili. Glede na vse lastnosti in prednosti, je naravni kamen zagotovo prava odločitev. Ne samo, da se bo lepo zlil z okolico, dal vam bo tudi občutek domačnosti, elegance … Na kakšne vse načine pa lahko uporabite naravni kamen na vašem vrtu?

Zagotovo imate na svojem vrtu ali terasi kakšne stopnice. Dajte jim nov sijaj in jih zamenjajte z naravnim kamnom. Priporočamo granit, ki velja za izredno trpežnega in neobčutljivega.

Letna kuhinja je običajno zasnovana bolj preprosto z manj elementi. Ker je postavljena na prostem, mora biti narejena iz materialov, ki bodo kljubovali različnim vremenskim razmeram. Priporočamo granit, ki je odličen za kuhinjski pult, dodatno pa jo lahko obdelate z dekorativnim kamnom, ki bo pustil čisto poseben estetski pečat.

Ker terasa in vrt v toplejših mesecih dobita funkcijo razširjenega bivalnega prostora, je pomembno, da nam talne obloge ne predstavljajo dodatnega dela z vzdrževanjem ali pogostim menjanjem. Talne bloge iz naravnega kamna so lahko lepa dopolnitev na terasi ali v letni kuhinji saj niso očutljive na mraz in so obstojne proti obrabi.

Poskrbite, da se bo izbran naravni kamen ujemal z vašo okolico

Kot smo omenili že zgoraj, dajte, ko se odločate za kamen, upoštevati okolico in podnebne razmere. Če živite na območju z močno pripekajočim soncem, nikar ne kupite kamna v temnih barvah, saj absorbira toploto in je zato poleti zelo vroč. Imejte v mislih tudi, da nekatere vrste kamna drsijo, še posebej v primeru, če so mokri. Takšnih nikar ne polagajte ob bazenih in drugih vodnih površinah, saj lahko pide do zdrsov in poškodb.

Stranke se pri izbiri naravnega kamna za ureditev okolice najpogosteje odločajo za granit, peščenjak in travertin. Ti so zaradi svojih lastnosti zelo priljubljeni za obloge teras, stopnišč, tal, sten, fasad … So trdi, obstojni in odporni na različne vremenske razmere. Z okolico se odlično zlijejo, saj omogočajo poigravanje z različnimi vzorci.