Kvarcit – trden, vzdržljiv naravni kamen elegantnega izgleda

Ste že slišali za naravni kamen kvarcit? Gre za izjemno trdno kamnino, ki zaradi edinstvene lepote, fine strukture, trpežnosti in enostavnega vzdrževanja postaja vse bolj priljubljena in vse pogosteje uporabljena rešitev oblikovanja. 

Lastnosti in nastanek kvarcita

Kvarcit je metamorfna kamnina, ki je skoraj v celoti sestavljena iz mineralnega kremena. Kvarcit začne svoje geološko življenje v obliki peščenih zrn na obali, puščavski sipini ali rečni strugi. Zrna peska se stisnejo in zlepijo in tako nastane peščenjak. Metamorfoza peščenjaka v trden in trpežen kvarcit se pojavi zaradi visokega tlaka in temperatur. Termodinamični pogoji nastanejo zaradi tektonskega stiskanja v orogenih pasovih.

Morda se sprašujete, zakaj je kvarcit med arhitekti in oblikovalci danes tako priljubljen. Odgovor je preprost. Gre za trdno, brezčasno, vzdržljivo in vsestransko uporabno kamnino. Kvarcit je eden najtrših in trpežnih kamnov, ki jih najdemo v naravi. Je izjemno odporen na vremenske pogoje, zato pogosto tvori grebene in vrhove gora ter hribov. 

Vrste kvarcita

Kvarcit je običajno bel oziroma siv, saj je svetle barve tudi kremenčev pesek. Dodatni minerali, ki jih prenaša podzemna voda, lahko ustvarijo odtenke zelene, modre ali železno rdeče barve. V ponudbi podjetja Marnit so na voljo raznoliki vzorci kvarcita, ki bodo dodali dinamiko arhitekturni rešitvi objekta.

Vzdrževanje kvarcita

Ena izmed pomembnejših prednosti kvarcita je tudi enostavno vzdrževanje. V kombinaciji z dolgo življenjsko dobo zagotavlja rešitev, ki prepriča. Čiščenje in vzdrževanje kvarcita je preprosto. Krpa iz mikrovlaken in topla voda bosta dovolj, če pa si priskrbite še namensko čistilo pa še toliko bolje. Edina stvar, ki velja upoštevati – v kolikor pride do razlitja, je potrebno površine čim prej očistiti, da ne pride do absorpcije.

Kje vse lahko uporabite kvarcit?

Zaradi izjemne trpežnosti, trdote ter enostavnega vzdrževanja je kvarcit primeren tako za zunanjo in notranjo uporabo kot tudi za izdelavo različnih vrst izdelkov. Že v prazgodovini so ga uporabljali za izdelavo kamnitega orodja, danes pa je nepogrešljiv del inovativnih arhitekturnih rešitev.

Talne ali stenske obloge zunaj, na hodniku, v kopalnici ali ob kaminu, kuhinjski pulti, dekorativni element. Možnosti uporabe kvarcita so izjemne. Oglejte si primere uporabe.

Kvarcit položen v kopalnici kot stenska obloga
Preberite kje vse lahko kvarcit uporabite, kako ga vzdrževati in katere vrste poznamo. Sicer je kvarcit izredno znan po trpežnosti in trdoti.

Za  podrobnejše informacije obiščite naš razstavni salon na Miklavški cesti 53 B v Hočah, kjer si lahko  v čudovitem ambientu ogledate raznoliko ponudbo kvarcita in izberete naravno rešitev, ki vas bo najbolj prepričala.

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.