Marmor je naravni kamen, ki se pogosto uporablja v arhitekturi, notranjem oblikovanju, kiparstvu in drugih umetniških aplikacijah. Ko pomislimo nanj, se pred našimi očmi pojavijo razkošni, prestižni in veličastni prostori, a ni nujno tako.

Veličastna kamnina, ki so jo uporabljali že v antični Grčiji, lahko s premišljenim načinom uporabe najde svoje mesto tudi v vašem domu in dvigne njegovo estetsko vrednost.

Marmor in njegova struktura

Gre za kamnino, ki je nastala v procesu metamorfoze pod zemeljsko površino. Zaradi visokih pritiskov in temperatur je njegov neverjetni sijaj ustvaril edinstveni barvni spekter. Strokovnjaki celo pravijo, da je marmor kamen iz najstarejših delov zemeljske skorje, kar je zelo verjetno tudi razlog, da je tako odporen in vzdržljiv na vse atmosferske razmere.

Struktura marmorja je zelo pestra in barvita

Marmor svoje življenje začne kot apnenec ali dolomit, nato pa se zaradi pritiska in toplote spremeni v trši, gostejši in bolj barvit kamen. Majhni kristali, ki se skrivajo v strukturi marmorja so glavni krivci, da ga je možno najti v različnih barvah: beli, sivi, črni, rožnati, modri, rdeči in celo zeleni.

Njegove ključne komponente so kalcit, dolomitni kristali in aragonit. Za neverjeten sijaj, ki ga daje kamnina marmor, poskrbi poliranje. Prav zaradi tega ga vsi povezujejo z razkošjem, lepoto in prefinjenostjo.

Marmor je vsestransko uporaben

Zahvaljujoč svojim številnim pozitivnim lastnostim je marmor uporaben tako zunaj kot znotraj vašega doma. Uporablja se lahko za prekrivanje stenskih in talnih površin, za okenske police, obloge za kamin, v kopalnicah, primeren pa je tudi kot material za pohištvo. Čudovito izgledajo tudi stebri obloženi z marmorjem in le-ti prinašajo ekskluzivnost ter eleganco.

Vsestranska uporabnost marmorja.

Naj vam predstavimo nekatere lastnosti te veličastne naravne kamnine:

Vzdrževanje marmorja

Marmor sicer res ne potrebuje pretiranega vzdrževanja, vendar pa kljub temu zahteva nekoliko več nege. Za čiščenje le-tega potrebujemo zgolj mehko krpo in vodo. Občutljiv je na kisline, visoko vročino, kisli dež in minerale, ki jih najdemo v trdi vodi.

V kolikor se želite izogniti spreminjanju marmorja, lahko to storite s primernimi zaščitnimi sredstvi in impregnacijo.

Ali ste vedeli?

  1. Kamnino marmor so uporabili za izdelavo iPhona 7.
  2. Obstajajo podjetja, ki iz marmorja izdelujejo okvirje za očala.
  3. Marmor v prahu se uporablja tudi v farmaciji za zdravljenje kisline in kot vir kalcija.
  4. Kamnina marmor je hipoalergen material, zato je priljubljena izbira za ljudi z alergijami in družine z majhnimi otroki.
  5. Na celem svetu ne obstajata niti dve enaki plošči marmorja. Prav zaradi tega je ta kamen tako edinstven.

Marmor s svojo bleščečo strukturo upodablja eleganco, prefinjenost in brezčasnost. Kombinacije, ki jih omogoča ta kamnina, so neskončne in dopolnijo različne sloge oblikovanja. Izberite marmor in dvignite estetsko vrednost svojega doma tudi vi!

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca ali telefonskega klica (031 612 266) in naši profesionalni strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali do uresničitve vaših želja.