Nagrobni spomenik Maribor – na kaj moramo biti pozorni pri izbiri?  

Tradicija postavljanja nagrobnih spomenikov sega že globoko v preteklost in prav zaradi tega obstaja tako veliko zgodovinskih pokopališč. Od nekdaj velja, da z nagrobnim spomenikom počastimo umrlega in mu izkažemo veliko mero spoštovanja. Dandanes nagrobni spomenik povezujemo tudi s statusnim simbolom, svojci pa so z izbiro le-tega lahko precej obremenjeni. Nagrobni spomenik iz naravnega kamna s svojo večnostjo in neminljivostjo predstavlja večno življenje. Na voljo je v najrazličnejših oblikah, ki ponazarjajo različne simbole življenja in večnosti. Na voljo je seveda tudi več vrst naravnih kamnov za katere se lahko odločite. Vas zanima, na kaj morate biti pozorni pri izbiri nagrobnega spomenika?

 

Katero vrsto naravnega kamna izbrati?

Veliko posameznikov meni, da je za spomenik primeren le granit, kar pa ni res. Upoštevati moramo le, da se različni naravni kamni s časom, pod vremenskimi vplivi različno spreminjajo. Naravnih materialov za nagrobne spomenike je torej več.

Granit – je eden izmed najbolj vsestranskih naravnih kamnin magmatskega izvora. Velja za enega izmed najbolj kakovostnih naravnih materialov in ga je mogoče uporabiti v zelo različne namene. Zaradi trdote in odpornosti je zelo priljubljen tudi v gradbeništvu. Za nagrobne spomenike je zelo popularna izbira prav zato, ker ne potrebuje posebnega vzdrževanja in je zelo odporen. Splošno granit velja za večno kamnino.

Kvarzit – ima zelo podobne karakteristike kot granit, le barvno in strukturno se nekoliko razlikuje. Barvni prehodi so nekoliko bolj umirjeni.

Marmor – je apnenec, ki je nastal s metamorfozo pod zemeljsko površino. Zaradi načina nastanka je marmor na voljo v različnih čudovitih in edinstvenih barvnih spektrih. Gre za precej pogosto izbiro naravnega materiala za nagrobne spomenike. Obenem pa gre tudi za kamnino, ki je nekoliko bolj občutljiva kot granit, zato je bolj primerna za območja, ki niso zelo vlažna. Marmor je nekoliko »mehkejšega« videza, z leti pa dobiva površina tako imenovano »patino«, torej se barva nekoliko spreminja. Nekaterim je ravno to všeč in pravijo, da ima kamen v sebi »več življenja«.

Apnenec – je nekoliko bolj porozna kamnina, ki bo potrebovala nekoliko več pozornosti in vzdrževanja. Na voljo je v številnih bež odtenkih in ima bolj enovito strukturo. Splošno ima apnenec zelo preprost in čist videz, nagrobniku nudi pridih elegance. Karakteristike ima podobne marmorju, zato velja za njega enako kot za marmor.

Peščenjak – je kamen, ki ga uvrščamo med sedimentne kamnine. Je izredno obstojen in trden. Prav tako je zelo odporen na vremenske razmere in se največkrat uporablja na zunanjih površinah. Prav zato je več kot primeren tudi za nagrobne spomenike. Peščenjak zaradi načina obdelave (grobe površine) izgleda popolnoma naravno. Še zmeraj pa ponuja številne barve in vzorce. Tudi za njega velja, da z leti dobi patino. Ta patina pa se iz peščenjaka da preprosto odstraniti.

Nagrobni spomenik je lahko narejen tudi iz drugih vrst kamnin. Granit, peščenjak, apnenec in marmor pa so zagotovo najbolj pogosta in tudi najbolj primerna izbira. Z izbiro teh kamnin bodo nagrobni spomeniki ostali lepi precej dlje, kot pri izbiri drugih materialov.

 

Katero obliko in barvo izbrati?

Na samo obliko nagrobnika vplivajo številni dejavniki. O njih določajo tudi posamezni lokalni občinski odloki, ki določajo pravila o velikosti in vrsti nagrobnih spomenikov. Določajo lahko, ali bodo grobovi enojni, žarni ali klasični, ter, ali bo talna površina lahko kamnita ali pa travnata.

Sicer obstaja zelo veliko oblik nagrobnih spomenikov. Na voljo so oblike vse od klasično zaobljenih do moderno pravokotnih, lahko so nepravilnih oblik ali ovalnih, do nagrobnikov s posebnimi motivi, prirezanimi vrhovi in robovi. Sicer so na voljo številne različne barve, odtenki in vzorci, med katerimi lahko izbirate za vaše nagrobne spomenike. Najbolj pogosta izbira so seveda sivi, črni, rdeči in beli odtenki. Pokopališča največkrat nimajo omejitev glede barv nagrobnikov. Imajo pa določena pravila glede velikosti oziroma dimenzij nagrobnikov in grobov. Ta so bolj stroga predvsem v večjih mestih, ki se srečujejo s težavo pomanjkanja prostora na pokopališčih. Oblike pa so lahko tipske ali pa se k oblikovanje pristopi individualno.

V podjetju Marnit je vsak izdelan nagrobni spomenik povsem unikaten in po merah ter željah stranke. Spomenikov ne izdelujemo serijsko, prav tako vam ponujamo široko izbiro barv. Nudimo tudi popravilo grobov, čiščenje spominskih plošč in izdelavo napisov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja