Porfir – za moderne ali rustikalne arhitekurne rešitve

Porfir je kamnina, ki izžareva eleganco in prestiž. Gre za žlahtno kamnino, ki so jo uporabljali že stari Rimljani, danes pa je odlična izbira tako v modernih kot tudi rustikalnih arhitekturnih rešitvah. V tokratnem zapisu smo preverili, kaj je porfir, kako nastane in kje vse se lahko uporablja!

Od kod porfir?

Porfir je skupno ime za vse magmatske kamnine z velikim deležem ortoklaza in obarvanih mineralov in s porfirsko strukturo, pa tudi skrajšana označitev za kremenov porfir ali ortofir. Najpogosteje se porfir nanaša na vijolično-rdečo kamnino, cenjeno zaradi svojega videza.

Beseda »porfir« izhaja iz starogrškega πορφύρα (porphyra), kar pomeni “vijolična”. Cesarski porfir je v času Rimljanov veljal za simbol velikega prestiža in kraljevine. Pogosto so ga uporabljali za stebre, kipe, tla, uradne zgradbe ter za tlakovanje ulic in mestnih trgov. V poznem Rimskem cesarstvu je bil namenjen izrecno kraljevi rabi, redkost kamna je namreč cesarje razlikovala od podložnikov.

Kasneje je bilo ime dano vsem magmatskim kamninam z velikimi kristali. Porfir sedaj opredeljuje določeno teksturo magmatske kamnine, ne glede na njeno kemično in mineraloško sestavo. Njegova glavna značilnost je razlika v velikosti med drobnimi matričnimi kristali in veliko večjimi fenokristi.

Porfir skozi zgodovino

Kot smo omenili, je porfir naravni kamen z bogato zgodovino. Uporabljali so ga v rimski, babilonski in egipčanski arhitekturi. V spodnji galeriji si oglejte nekaj zanimivih skulptur ali zgradb iz porfirja v različnih zgodovinskih obdobjih!

Vrste porfirja

Porfir je močan in odporen kamen v sivih, zelenih, rdečkasto rjavih in vijoličnih odtenkih. Sestavljen je iz veliko zrnatih kristalov, vdelanih v drobnozrnato prizemno maso. Zaradi svoje barvne strukture, velikosti in različnih metod obdelave(žgano, polirano, polpolirano) je porfir kamnina, ki je primerna za različne načine uporabe. Preverite, kateri vzorci porfirja so na voljo v našem razstavnem salonu v Hočah.

Kje se uporablja porfir?

Porfir velja za nepogrešljiv element za okrasitev urbane scene v velikih projektih in kot estetsko rešitev v zasebnih stanovanjih. Zaradi vzdržljivosti, obstojnosti in nedrseče površne je primeren za zunanjo uporabo, a se učinkovito poda tudi pri notranjih oblikovalskih rešitvah.

Ne glede na to, ali se uporablja v zaprtih prostorih ali na prostem, porfir nudi oseben dizajn po meri. Klasični vzorci v kombinaciji z novimi kreativnimi idejami, vodijo v harmonično rešitev, polno tradicionalnega prestiža in praktične vzdržljivosti.

Porfir kot zidna obloga stavbe
Porfir Združuje novo s starim oziroma klasično z modernim
Klasični stil hiše in dvorišče, odeta v porfir

Zaradi svoje žlahtnosti porfir dvigne estetsko vrednost doma ter poskrbi za inovativen arhitekturni podvig. Možnosti uporabe so številne, najpogosteje pa se uporablja zunaj za zidne obloge, notranje in zunanje tlake ali stopnice. Odlično poda ostalim materialom.

Zaradi svoje naravne hrapavosti in obstojnosti na obrabo je namreč idealen material za tlakovanje tudi na zelo pohodnih in voznih poteh. Zato je pogost material za tlakovanje trgov, javnih mest in ulic. Ustvari čudovito vzdušje okoli prestižnih javnih zgradb v številnih evropskih mestih.

Ne glede na to, ali se uporablja v zaprtih prostorih ali na prostem, porfir nudi oseben dizajn po meri. Klasični vzorci v kombinaciji z novimi kreativnimi idejami, vodijo v harmonično rešitev, polno tradicionalnega prestiža in praktične vzdržljivosti.

Trg na Češkem, tlakovan iz porfirja
Trg na Češkem (Plzen)
Tlakovan trg iz porfirja v Italiji
Trg v Italiji (Rim)

Izberite porfir, ki prepriča s svojo trajnostno in odpornostjo ter v svoj dom prinesite pridih prestiža in elegance!

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.