Tega o naravnem kamnu še niste vedeli!

Naravni kamen popestri izgled vsakega doma ter mu doda naraven, eleganten pridih. Odlikujejo ga visoka odpornost, dolga življenjska doba, harmoničnost v odnosu z ostalimi materiali, v zadnjih letih pa tudi cenovna dostopnost. Bi radi o njem izvedeli še kaj zanimivega?


Kako sploh nastane naravni kamen?

 

Glede na nastanek ločimo tri glavne skupine kamnin – magmatske, metamorfne in sedimentne. Magmatske kamnine, katerih najbolj prepoznaven predstavnik je granit, nastajajo s prodiranjem magme skozi razpoke in prelome v površje Zemlje. Sedimenti ali usedline nastanejo pod visokimi pritiski, ki stisnejo usedle fine delce v trdno celoto oz. kamnino. Kako pa nastanejo metamorfne kamnine, kot je recimo marmor? S preoblikovanjem že obstoječe kamnine, globoko pod zemeljskim površjem, s procesom metamorfizma.


Za vsak okus »raste« kamen

 

Ne glede na to, katera barva nam je všeč, kakšno teksturo in strukturo želimo, se med širokim spektrom vrst, zagotovo skriva tudi kamen po našem okusu. Marmor, granit, travertin, peščenjak, kvarcit in številni drugi, pri nas najdete več kot 80 vrst naravnega kamna. Katerega bi izbrali za svojo kuhinjo?


Navdih iz preteklosti

 

Naravni kamen je uporabljen kot ključni gradbeni material v številnih dih jemajočih arhitekturnih zgodovinskih presežkih. Katedrala Petra v Vatikanu, Kolosej, Taj Mahal v Indiji, jordansko mesto Petra, Kitajski zid, Machu Picchu v Peruju, egipčanske piramide. Vse te osupljive zgodovinske zgradbe stojijo še danes in so dokaz trajnosti, lepote ter vzdržljivosti naravnega kamna.


Trajnostni material za trajnostno bivanje

 

Trajnostni razvoj in skrb za naš planet sta vedno bolj v ospredju in tudi s primerno izbiro gradbenega materiala lahko doprinesemo košček v mozaik za boljšo prihodnost. Naravni kamen je končni trajnostni material, ki prepriča s svojo vzdržljivostjo ter naravnim izvorom, in estetsko privlačen način, s katerim sledimo ideji zelene gradnje.

Izbrali smo najbolj priljubljene vrste naravnega kamna in poiskali zanimivosti, za katere zagotovo še niste slišali!

 

Marmor – edinstven, nenehno spreminjajoč kamen, ki dvigne estetiko prostora

 
 • Beseda marmor je grškega izvora – »marmaros« ali »marmaros« in pomeni bleščeč, lesketajoč.
 • Ponaša se z bleščečo strukturo in velja za simbol večne prefinjenosti ter razkošja.
 • Niti ena marmornata plošča ni enaka drugi! Vsaka plošča je unikat, kar še dodatno poveča ekskluzivnost prostora, v katerem se nahaja.
 • Preobrazba marmorja se nikoli ne zaključi. Spada nemreč med metamorfne kamnine, ki se ob izpostavljenosti zunanjim vremenskim vplivom, nenehno spreminjajo.
 • Trendi notranjega opremljanja v letu 2021 za kopalnico priporočajo izbiro marmorja, predvsem v belih, sivih ali rdečkastih odtenkih.

 

Granit – najstarejša kamnina z izjemno vzdržljivostjo

 
 • Granit sodi med najstarejše kamnine. Po ocenah strokovnjakov, naj bi bil prisoten že 300 milijonov let.
 • Njegovo poimenovanje izhaja iz latinske besede „granum“, ki pomeni grobo zrno, ter ponazarja značilno grobozrnato strkuturo granita.
 • Vzorec in barva vsakega kosa sta edinstvena. Granit v modri in rdeči barvi najdemo najredkeje, prevladuje pa v belih, rumenih in sivih odtenkih.
 • Granit sodi med izjemno vzdržljive kamnine. Na Mohsovi trdotni lestvici, kjer število 1 predstavlja najmehkejše materiale in število 10 najbolj trdne, se uvršča na 8 mesto!
 

Travertin – kamnina italijanskih korenin z rustikalnim videzom

 
 • Začetki nastanka travertina segajo daleč v zgodovino, največ ga je nastalo v kvartarju. Izjemno priljubljen je bil v času Rimljanov, ki so ga uporabljali pri gradnji templjev, viaduktov, vodnjakov in velikih amfiteatrov, kot je recimo znameniti Kolosej.
 • Travertin je kompaktna različica apnenca, ki se izloča v pasovih in nastaja v vročih vrelcih ter ob slapovih z odlaganjem kalcijevega karbonata.
 • Na videz spominja na lehnjak, a je od njega manj porozen
 • Njegovo površino sestavljajo majhne luknjice in vdolbinice, ki mu dodajo rustikalen videz. Praviloma velja, da manjše kot so luknjice, bolj prestižen je travertin. Najpogosteje so sicer zapolnjene, saj tako z gladko površino preprečimo nabiranje prahu in umazanije.
 

Katera zanimivost vas je najbolj presenetila? Obiščite nas na Miklavški cesti 53 B, kjer si lahko v čudovitem razstavnem prostoru ogledate raznoliko ponudbo kamna in kamnitih izdelkov tudi v živo. Vnesite pridih narave tudi v vaše okolje!


Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.