Tega o naravnem kamnu še niste vedeli!

Naravni kamen popestri izgled vsakega doma ter mu doda naraven, eleganten pridih. Odlikujejo ga visoka odpornost, dolga življenjska doba, harmoničnost v odnosu z ostalimi materiali, v zadnjih letih pa tudi cenovna dostopnost. Bi radi o njem izvedeli še kaj zanimivega?

Kako sploh nastane naravni kamen?

Glede na nastanek ločimo tri glavne skupine kamnin – magmatske, metamorfne in sedimentne. Magmatske kamnine, katerih najbolj prepoznaven predstavnik je granit, nastajajo s prodiranjem magme skozi razpoke in prelome v površje Zemlje. Sedimenti ali usedline nastanejo pod visokimi pritiski, ki stisnejo usedle fine delce v trdno celoto oz. kamnino. Kako pa nastanejo metamorfne kamnine, kot je recimo marmor? S preoblikovanjem že obstoječe kamnine, globoko pod zemeljskim površjem, s procesom metamorfizma.

Za vsak okus »raste« kamen

Ne glede na to, katera barva nam je všeč, kakšno teksturo in strukturo želimo, se med širokim spektrom vrst, zagotovo skriva tudi kamen po našem okusu. Marmor, granit, travertin, peščenjak, kvarcit in številni drugi, pri nas najdete več kot 80 vrst naravnega kamna. Katerega bi izbrali za svojo kuhinjo?

Navdih iz preteklosti

Naravni kamen je uporabljen kot ključni gradbeni material v številnih dih jemajočih arhitekturnih zgodovinskih presežkih. Katedrala Petra v Vatikanu, Kolosej, Taj Mahal v Indiji, jordansko mesto Petra, Kitajski zid, Machu Picchu v Peruju, egipčanske piramide. Vse te osupljive zgodovinske zgradbe stojijo še danes in so dokaz trajnosti, lepote ter vzdržljivosti naravnega kamna.

Trajnostni material za trajnostno bivanje

Trajnostni razvoj in skrb za naš planet sta vedno bolj v ospredju in tudi s primerno izbiro gradbenega materiala lahko doprinesemo košček v mozaik za boljšo prihodnost. Naravni kamen je končni trajnostni material, ki prepriča s svojo vzdržljivostjo ter naravnim izvorom, in estetsko privlačen način, s katerim sledimo ideji zelene gradnje.

 

Izbrali smo najbolj priljubljene vrste naravnega kamna in poiskali zanimivosti, za katere zagotovo še niste slišali!

Marmor – edinstven, nenehno spreminjajoč kamen, ki dvigne estetiko prostora

 

Granit – najstarejša kamnina z izjemno vzdržljivostjo

 

Travertin – kamnina italijanskih korenin z rustikalnim videzom

 

Katera zanimivost vas je najbolj presenetila? Obiščite nas na Miklavški cesti 53 B, kjer si lahko v čudovitem razstavnem prostoru ogledate raznoliko ponudbo kamna in kamnitih izdelkov tudi v živo. Vnesite pridih narave tudi v vaše okolje!