Verjetno se vsi strinjamo, da je fasada obraz objekta, saj pusti prvi in pogosto tudi edini vtis mimoidočim.Naravni kamen je vsekakor zelo priljubljena izbira za dekoracijo domov. Poleg uporabe na fasadah stavb je naravni kamen odlična izbira tudi za okrasitev cokla, ki je spodnji del zidu. Dekorativni naravni kamen za cokel ne le estetsko izboljša videz doma, temveč zagotavlja tudi trpežnost, vzdržljivost in dodaja vrednost nepremičnini.

Naravni kamen za cokel

Na voljo je v različnih vrstah, barvah, teksturah in oblikah. Najpogostejše vrste naravnega kamna, ki se vgrajujejo v cokel so:

Dekorativni naravni kamen za cokel je mogoče kombinitirati iz več različnih kamnov.

Kamen za cokel – barva

Moderna gradnja in z njo sivo-bele kombinacije so že nekaj let v trendu. Zato so zadnje čase posebej priljubljeni sivi odtenki. Trenutno je eden najbolj priljubljenih dekorativnih kamnov, kamen antracit barve. Predno se odločite za barvo kamna za cokel, se morate vprašati, katera barva bo prevladovala. V naši ponudbi najdete tako beli kot tudi črni dekorativni kamen za cokel, za tiste bolj prefinjene pa je tukaj tudi takšen z bleščicami.

Ob izbiri barve kamna razmišljajte tudi o ostalih barvah v okolici: talna obloga, okviri oken in vrat, okenske police, vrtno pohištvo. Verjetno se vsi strinjamo, da želimo z naravnim kamnom na coklu izpostaviti videz hiše, pa vendar je pomembno, da se vsi elementi med seboj lepo povezujejo.

Zakaj izbrati zidne obloge in kamnite fasade?

Zidne obloge iz naravnega kamna so namenjene tako zunanji kot notranji uporabi, odlično pa se podajo tako h poslovnim stavbam, restavracijam kot tudi bivalnim prostorom. Kamnite fasade in stenske obloge iz naravnega kamna odlikujejo številne prednosti. Ena izmed teh je, da naravni kamen nudi raznolike možnosti uporabe. Primeren je za rekonstrukcijo obstoječih objektov, vse pogosteje pa je uporabljen tudi pri novogradnjah.

Naravni kamen, uporabljen na pravi način, dvigne estetsko in finančno vrednost nepremičnine, ne glede na to, ali gre za novejši ali starejši objekt. Poleg naštetega, daje kamen objektu tudi pridih narave, hkrati pa se odlično kombinira z ostalimi materiali (les, kovina, steklo, ipd.) ter doprinese k harmoniji in dinamiki objekta. Gre za izredno obstojen material in fasada iz naravnega kamna bo brez obnavljanja zdržala vrsto let.

Kamnite fasade so trajnostna in okolju prijazna izbira; gre za iz narave pridobljen material, z dolgo življenjsko dobo, ki se elegantno stara, zaradi nizkih stroškov ter majhnih emisij, pa je primeren za ustvarjanje trajne, zelene arhitekture. Njihovo vzdrževanje je enostavno. Kamnite fasade zahtevajo minimalno nego in stroške vzdrževanja. Zadostuje čiščenje s toplo vodo. Naravni kamen nudi naravno toplotno in zvočno izolacijo ter ognjevarno zaščito objektom.

Kamnite zidne obloge se prilagajajo zunanjim temperaturam in uravnavajo njihovo nihanje ter ustvarjajo prijetno notranjo mikroklimo tako v toplejših kot tudi hladnejših mesecih. Prav tako ščitijo tudi pred neželenim hrupom iz okolice. Pomembna prednost pa je tudi ta, da je kamnita fasada na pogled resnično lepa in posledično objekt naredi še bolj opazen ter ga estetsko dovrši.

Kamnita fasada iz granita.

Način uporabe naravnega kamna na fasadi hiše

Najpogosteje naravni kamen vkomponiramo v fasadni cokel, saj le-ta polepša zunanjost hiše, hkrati pa ima funkcijo zaščite fasade.

Zelo lepo izgleda, kadar naravni kamen uporabimo tudi na drugih poudarkih na fasadi, kot so na primer razni stebri ali pa vhod v hišo, špalete ob oknih in vratih, itd. Takšno »oblačenje« hiše seveda zahteva veliko znanja, zato je dobro, da se tega loti mojster z veliko izkušnjami. Seveda pa je zavedanje, da je kamnita fasada podvržena delovanju mnogih vremenskih vplivov, nujno potrebno.

Neustrezna zaščita takšne fasade namreč lahko privede do spreminjanja barve kamna, česar pa si nihče ne želi. Svetujemo vam, da kamnito fasado predhodno zaščitite z ustreznim impregnacijskim sredstvom in se s tem izognete vsem nevšečnostim.

Kako naravni kamen za cokel pritrditi nanj?

V naravni kamen lahko oblečemo celotno fasado ali pa le del te – vse je odvisno od naših želja. Previdni moramo biti predvsem pri izbiri vrste naravnega kamna, saj mora biti primeren za vgradnjo na fasado.

Na fasado ga lahko pritrdimo na dva načina:

  1. Kamen na konstrukcijo pritrdimo neposredno z različnimi vezivi.
  2. Kamen na fasado pritrdimo preko podkonstrukcije, kar pomeni, da je kamen od notranjega zidu odmaknjen nekaj centimetrov.

Obloga fasade iz kamna je brezčasna. Zato vam bo v veselje in ponos desetletja. Svetujemo vam, da izberete naravni kamen za cokel in ustvarite edinstven zaključni sloj, ki bo pika na »i« ter ogledalo vašega doma.