Kako pridobivamo granit?

Kako pridobivamo granit, ki ga poznamo prav vsi. Velja za enega izmed najbolj vsestranskih in najpogosteje uporabljenih naravnih kamnov. Gre za izredno kakovosten material, ki ga odlikujeta trdota in odpornost. Prav zato je tako zelo priljubljen tudi v gradbeništvu. Pogosto se uporablja za izdelavo okenskih polic, stopnic, kuhinjskih pultov, zunanjih in notranjih tlakov, nagrobnih spomenikov… Pa veste, kako to vsestransko kamnino pravzaprav pridobivamo?

 

Načini pridobivanja granita

Za razliko od pridobivanja kakšnih drugih naravnih materialov in kamnin, ima pridobivanje granita najtežjo pot, ki vodi v proizvodnjo zares visokokakovostnega materiala.

Po najdbi nahajališča oz. tako imenovanega kamnoloma, je potrebno najprej izvesti sondiranja in tako pridobljeni vzorci gredo v analizo kakovosti. Če se izkaže, da je ta naravni kamen – granit ustrezen po kakovosti, ekonomski izračuni pa kažejo rentabilnost izkopavanja, se pričnejo izvajat dejavnosti na tem kamnolomu. Najprej se očiti vseh zemljin, nato se odstranijo povrhnji sloji, kjer kvaliteta še ne ustreza željeni. Nato se pričnejo vzdolžno vrtati luknje, z detonacijami jih odlomijo od monolitnih skal in jih izvlečejo. Tako se prične v globino ustvarjati granitna stena. Nadaljuje se tako, da na novo naredijo linijo kakšnih 2 m odmaknjeno od prvotne, paralelno izvrtajo luknje, ki jih napolnijo z razstrelivom in steno odlomijo od skale. Nato te odlomljene stene ponovno lomijo na manjše kvadre velikosti približno 5 do 10 kubičnih metrov. Tukaj se proces »rudarjenja« konča.

Opisana tehnologija je sedaj že nekoliko zastarela, saj z novimi tehnologijami in tehnikami izdelave sintetičnih diamantov uporabljajo v zadnjih časih le-te. Diamanti so pritrjeni na žicah ali trakovih, ki rotirajoče se režejo »živo » granitno skalo. Ta način je precej hitrejši in tudi kvadri so kvalitetnejši, saj v njih ni razpok, ki nastajajo z razstreljevanjem. Še vedno pa takšno pridobivanje skal poteka počasi, saj vemo, da je granit trda kamnina.

Ena od starejših tehnologij pa je bila, da so v vrtine nalivali vodo pred zimo. Z zmrzovanjem vode se je stena ali skala odcepila od druge. Takšno tehnologijo so še pred kratkim uporabljali v severnih področjih.

 

Lastnosti granita

Granit je magmatska kamnina, zrnate sestave. Kamnina je nastala s hlajenjem in strjevanjem razžarjene magme. Sicer granit sestavlja zelo velik del kontinentalne skorje. Nastal je v več zgodovinskih obdobjih, najstarejše granitne kamnine pa lahko najdemo na Švedskem, v Veliki Britaniji in v Arizoni.

Zaradi načina nastanka velja za izredno trdno kamnino, zaradi svoje trdote pa je priljubljen tudi v gradbeništvu. Granit je odporen na številne vremenske vplive in je veliko manj občutljiv na temperaturne spremembe kot druge naravne kamnine. Prav tako je precej odporen na mehanske in kemične poškodbe in ne zahteva kakšnega posebnega vzdrževanja. Granit so pogosto uporabljali za polaganje cest. Opazimo ga lahko tudi po trgih slovenskih mest, ki so še zmeraj narejeni iz trdih granitnih kock. Prav zaradi teh lastnostni, lahko granit najdemo na vseh površinah.

 

Ga želite tudi v uporabiti v vašem domu? Pišite nam na info@marnit.si ali pa pokličite na 02 70 75 100 in z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja