Ideje za urejanje doma – ste pomislili na naravni kamen?

Ste ravno v fazi gradnje oziroma prenove svojega doma, za katerega želite, da bi izgledal karseda čudovito, pa ne veste kakšen material uporabiti, da bi to dosegli? Za vas smo pripravili nekaj dejstev o naravnem kamnu ter njegovi uporabi, hkrati pa vam ponujamo ideje, kako naravni kamen skombinirati z drugimi materiali, da bo bivanje v vašem domu še lepše in boljše.

Naravni kamen marmor
naravni kamen pescenjak
naravni kamen travertin
Naravni kamen granit.

Previous
Next

Pri urejanju doma imamo ogromno možnosti, pri čemer lahko sledimo najmodernejšim trendom ali pa dom uredimo povsem po svojem okusu.

Bistveno je, da nam naš dom oziroma okolica le-tega daje občutek varnosti in da je to prostor, kjer se lahko po napornem dnevu povsem sprostimo. Zato je izredno pomembno, da se urejanje svojega doma lotite premišljeno, nikar ne hitite, temveč si vzemite dovolj časa ter dobro premislite, kakšno pohištvo, tla, dodatki in ostali materiali vas navdušujejo, saj se boste le tako v svojem domu lahko počutili prijetno in domače.

Zakaj uporabiti naravni kamen?

Med prvimi odločitvami je zagotovo izbira materiala, ki ga boste uporabili pri gradnji oziroma urejanju doma nasploh. 

Če se odločite, da boste svoj dom uredili v koraku s časom, hkrati pa si v njem želite naravnih materialov, je naravni kamen zagotovo najboljša izbira. Najprej zato, ker je izredno kvaliteten gradbeni material, poleg tega pa ima tudi edinstveno teksturo, ki zunanji in notranji interier naredi še bolj eleganten in brezčasen. 

Naravni kamen je odlična izbira za naš dom tudi za to, ker se sam po sebi ne zvija in nima nobenih notranjih napetosti, ima izjemno dolgo življenjsko dobo ter daje zelo prijeten občutek.

Kako naravni kamen vključiti v notranjost vašega doma?

Naravni kamen lahko v vaš bivalni prostor vključite na mnoge načine, kot so:

kamniti notranji tlaki

kamin iz naravnega kamna

kuhinjski pult iz naravnega kamna

Načini uporabe naravnega kamna zunaj vašega doma

Pri izbiri naravnega kamna zunaj vašega doma bodite pozorni na podnebne razmere ter druge elemente v okolici, v katero ga boste vpeljali, saj je pomembno, da se kamen z njo zlije. 

V mislim imejte to, da se temen kamen veliko bolj segreva kot svetel in da nekatere vrste kamna drsijo, sploh če je površina tega mokra.

Kamnita tla – Talne obloge iz naravnega kamna bodo čudovita dopolnitev vaše terase ali prostora okoli bazena oziroma letne kuhinje. 

Najprimernejši materiali za zunanje talne obloge so granit, peščenjak in travertin, pri katerih lahko izbirate med različnimi barvnimi odtenki, velikostmi ter debelinami.

Stopnice iz naravnega kamna – Okolico svojega doma lahko dodatno popestrite tudi s stopnicami iz naravnega kamna. Vsekakor priporočamo granit, saj je izredno odporen na različne vremenske razmere, hkrati pa nezahteven za vzdrževanje. 

Pomembno je, da zunanje stopnice niso polirane, temveč žgane ali peskane, saj takšne preprečujejo zdrse.

Letna kuhinja – Kaj lahko še bolj estetsko dopolni videz vaše okolice kot kamnita letna kuhinja? Zanjo je potrebno izbrati kamnino, ki je odporna tako na vročino kot tudi na druge vremenske vplive. 

Da pa bo vaša letna kuhinja dobila še tisto piko na i, pa vam priporočamo, da jo obdelate še z dekorativnim kamnom.

Kamniti okrasni lonec – Ker naravni kamen s svojim čudovitim izgledom razvaja naše oči, ga lahko uporabimo tudi zgolj kot dekoracijo za naš dom oziroma njegovo okolico.

letna kuhinja iz naravnega kamna
zunanje stopnice iz naravnega kamna
zunanja tla iz naravnega kamna

Previous
Next

Naravni kamen v kombinaciji z lesom

Ker trendi urejanja bivalnih prostorov kažejo na vse večjo priljubljenost uporabe naravnih materialov, je naravni kamen v kombinaciji z lesom, odlična izbira za vaš dom. Najprej, izredno dobro vizualno učinkuje, hkrati pa daje ta kombinacija prijeten in domač občutek. 

Ker les in kamen dandanes resnično prevzemata zelo pomembno vlogo pri urejanju notranjega interierja, se vse več ljudi odloča, da bodo na primer leseni del kuhinje popestrili s pultom iz naravnega kamna ali pa zgolj s kamnitim umivalnikov. 

Odlično pa izpade tudi prostor v katerem so lesena tla, stene pa obložene s kamnom ali obratno – kamnita tla, stene pa delno obložene z lesom. Naložba v ta dva materiala je vsekakor pametna in ekonomična odločitev.

naravni kamen v kombinaciji z lesom

Ali ste vedeli?

Če vas z vsem naštetim za vključitev naravnega kamna v vaš dom še vedno nismo prepričali, vas bomo zagotovo z naslednjimi dejstvi:

Če boste pri opremljanju uporabili naravni kamen, potem bo vaš dom izgledal edinstveno, hkrati pa bo še bolj oživel in pripomogel, da se boste v njem dobro počutili, saj uporaba naravnega kamna znotraj oziroma zunaj vašega doma nima le estetske vrednoti, temveč z njo poskrbite tudi za boljši in lepši jutri.

Kamnoseštvo Marnit – z več kot 100 letno tradicijo.