Naravni kamen za oblaganje je priljubljen material za oblaganje tako zunanjih sten kot tudi notranjih sten, saj prinaša edinstven videz, privlačnost in trpežnost. Prostor oziroma okolico oplemeniti in mu da svežino naravnega okolja.

Obstajajo različne vrste okrasnih oblog iz naravnega kamna, ločimo pa jih glede na vrsto kamna iz katerega so narejene. Za notranje obloge so bolj primerni travertin, apnenec in marmor, medtem ko so skrilavec, kvarcit in peščenjak primernejši za zunanje oblaganje.

Naravni kamen za oblaganje notranjih sten

V notranjosti doma se naravni kamen najpogosteje uporablja za oblaganje najrazličnejših sten, kamina ali pa z njim oblečemo stebre. Zelo lepo se poda k lesu, sploh če nam je všeč videz toplih barvnih kombinacij. Takšne stene prostor poživijo in vanj vnesejo občutek toplote.

Naravni kamen za oblaganje zunanjih sten

Prav tako pa se naravni kamen uporablja tudi za oblaganje zunanjih sten – fasado. Ta bo okolico naredil unikatno in še bolj živo. Pomembno je, da pri odločitvi o tem, kateri kamen izbrati, upoštevate tudi okolico in podnebne razmere.

Naravni kamen v temnih barvah ni najbolj primeren za območja z močno pripekajočim soncem saj absorbira toploto in je zato poleti izredno vroč. Imejte v mislih tudi, da nekatere vrste kamna drsijo, še posebej v primeru, če so mokri, zato takšnih nikar ne polagajte ob bazenih in drugih vodnih površinah, saj lahko pride do zdrsov in poškodb.

Vzdrževanje naravnega kamna

Odločitev za naravni kamen je vedno prava izbira, saj ima poleg tega, da je čudovit, še lastnost, da je izredno odporen in enostaven za čiščenje. Gre za obstojen in trpežen material, ki ne zahteva prav nobene posebne nege, zato bo videz vašega doma ali njegove okolice, dopolnjeval še vrsto let.

Za čiščenje ne potrebujete nobenih posebnih sredstev ali čistil, priporočamo le uporabo tople vode ter mehke krpe in kamen bo spet takšen kot prvi dan.

Vrste naravnega kamna, ki so primerne za oblaganje notranjih in zunanjih sten

GRANIT

Granit je eden najtrših naravnih kamnov, kar je odlična lastnost, ko ga želimo koristiti zunaj pod milim nebom. Zahvaljujoč svoji trpežnosti, naravnemu pridihu in vsestranski uporabi, spada med najbolj priljubljene vrste naravnega kamna.

Vsaka granitna plošča je unikat, kar še dodatno dvigne estetsko vrednost doma. Granit bo na fasadi vaše hiše zagotovo pustil izjemen pečat.

PEŠČENJAK

Peščenjak je zaradi svoje odpornosti, dolge življenjske dobe, enostavne obdelave in raznolike palete vzorcev, prav nič ne zaostaja v svoji uporabnosti. Ker je kos najrazličnejših vremenskim razmeram, je še posebej primeren za zunanjo uporabo. Okolici da toplino ter lepo zaokroži videz objekta.

V naši ponudbi je na voljo predvsem grobo obdelan peščenjak, v več barvnih variantah, med katerimi prevladujejo sivi, bež, rdeči in rjavi odtenki.

TRAVERTIN

Travertin je primeren za oblaganje tako notranjih kot tudi zunanjih sten. Gre za naravni dekorativni kamen sedimentnih usedlin in je na voljo v svetlih ter temnih odtenkih. Njegova struktura ima značilne majhne zračne luknjice, ki so nastale zaradi dolgotrajnega odlaganja mineralov in drugih usedlin.

Manj kot je teh zračnih luknjic, boljše kakovosti je travertin. Seveda pa danes obstaja že tudi polnilo, s katerim lahko na željo naročnika te luknjice zapolnimo. Površina travertina daje starinski videz in poudarja toplino doma, prav tako pa je njegova prednost tudi ta, da je izredno odporen na temperaturne razlike, kar pomeni, da prenaša vse vremenske razmere.

Za oblaganje fasade priporočamo ščetkan ali brušen travertin, saj s tem poudarimo njegovo nenavadno strukturo ter dosežemo rustikalen in moderen videz.

APNENEC

Apnenec je zelo lahko dostopna kamnina, ki je izredno trpežna in odporna na vlažne podnebne razmere, a hkrati občutljiva na kisline, zato lahko ob zunanji uporabi kisli dež in erozija zbrišeta podrobnosti le-te.

Apnenec ni uporaben zgolj kot gradbeni, temveč tudi kot dekorativni material, saj je izredno priljubljena izbira pri arhitekturnem oblikovanju – odlično namreč dopolni in poudari zasnovo objektov ter ustvarja občutek elegance in brezčasnosti.

Uporabimo ga lahko kot dekorativno stensko oblogo, s katero ustvarimo čarobni ambient v delu doma, kjer se nahaja.

MARMOR

Inovativna uporaba marmorja bo ustvarila vtis glamurja in luksuza v vašem domu. Največkrat je uporabljen za oblaganje sten v katerem izmed bivalnih prostorov, saj s tem prispeva h dvigu estetske vrednosti celotnega doma.

KVARCIT

Kvarcit ima zelo podobne funkcije in lastnosti kot granit, le da se od njega razlikuje po videzu. Je izjemno trda kamnina, ki zaradi svoje trpežnosti, fine strukture in edinstvene lepote postaja nepogrešljiv del inovativnih strukturnih rešitev. Na voljo je v sivi, rjavi, bež in zeleni barvi, uporablja pa se predvsem na zunanjih površinah, pri oblaganju fasade in ostalih zidov.

Kombinacije, ki jih omogoča naravni kamen so neskončne in dopolnijo različne sloge oblikovanja. Čudovit videz naravnega kamna ter vračanje k okolju prijaznim, naravnim in trajnim materialom, dviguje priljubljenost njegove uporabe.

Vsekakor pa dodatki iz naravnega kamna zunaj ali znotraj našega doma še kako dvignejo vizualno izkušnjo. Kontaktirajte nas ali nas obiščite v našem razstavnem salonu in skupaj bomo poiskali najprimernejši naravni kamen za vaš dom.